pod teretom sankcija

Rusija priprema potporu dobavljačima državnih tvrtki i IT sektoru

11.03.2022 u 18:29

Bionic
Reading

Ruska vlada predložila je u petak niz mjera koje bi dobavljačima državnih tvrtki i IT sektoru trebale olakšati teret sankcija, uvedenih Rusiji zbog napada na Ukrajinu

Ministarstvo financija priopćilo je kako će dobavljači tvrtki pod državnom kontrolom biti oslobođeni penala ako ove godine zbog zapadnih sankcija ne ispune ugovorne obveze.

"Dobavljači zbog sankcija imaju poteškoća s ispunjavanjem ugovornih obaveza prema dogovorenim uvjetima", priopćilo je ministarstvo.

Ministarstvo digitalnog sektora reagiralo je na masovni egzodus zapadnih tvrtki prijedlogom domaćim IT tvrtkama da započnu hitne razgovore sa stranim tvrtkama o postupnom prijenosu komponenti tehničke podrške kako bi se ograničili poremećaji.

Zatražili su od kompanija da im pošalju informacije o proizvodima i uslugama stranih kompanija čiju su nabavu ugovorom utanačili ili su ih platili.

Istaknuli su i da šefovi ruskih ureda stranih tvrtki ne bi trebali snositi odgovornost za postupke stranih vlasnika budući da nisu bili nadležni za donošenje odluka.

„Sigurni smo da će, ako strane tvrtke koje obustavljaju ili prekidaju djelatnost ne nastave s radom u Rusiji, niše tih tvrtki brzo popuniti ruske opcije i proizvodi tvrtki iz zemalja koje nisu uvele odgovarajuća ograničenja", navodi se u priopćenju ministarstva.

Iz ministarstva su poručili i da su spremni konzultirati se sa stranim tvrtkama i pomoći im u rješavanju svih problema, uključujući i plaćanja.

Premijer Mihail Mišustin rekao je kako vlada aktivno radi na trećem paketu mjera kojima će se nastojati podržati mala i srednja poduzeća i ona od sistemske važnosti.

Jedna mjera omogućit će tvrtkama pod zapadnim sankcijama da ne objavljuju imena kompanija s kojima surađuju, navodi Reuters.