NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Odabrali smo najbolje pametne telefone protekle godine

28.12.2015 u 07:46

Bionic
Reading

Godina na izmaku donijela je očekivana nova izdanja uređaja u mobilnom segmentu, no dok su neki oborili nove prodajne rekorde, drugi su pružili neugodna iznenađenja poput pregrijavanja i razočaravajućeg trajanja baterije. Koji su uređaji onda ušli u kategoriju najboljih?

Galaxy S6 i S6 Edge

Stvari su se u svijetu Android telefona uistinu izmijenile. Dok su i neki najzagriženiji ljubitelji konkurentskih uređaja imali čime kuditi Samsung, modelima nove generacije (S6 i S6 Edge), južnokorejski div je pokazao i da mogu dorađivati stvari umjesto uobičajenog krcanja mogućnosti i 'gušenja' bloatware materijalom. Zahvaljujući činjenici da koriste vlastite Exynos čipove, izbjegli su probleme s lošim trajanjem baterije i pregrijavanjem od čega je konkurencija sa 'vrućim' čipom Snapdragon 810 itekako patila.

I dok je posrijedi možda tek šminka bez posebnih inovativnih mogućnosti za neke, teško je poreći da S6 Edge izgledom svog zakrivljenog zaslona ne odudara od ostatka uređaja na tržištu - i to u vrlo pozitivnom smislu pa tu stižu i dodatni bodovi u odnosu na uobičajeni Galaxy S6. Praktički jedina negativna strana modela Edge je značajno viša cijena...

No, ima tu i nedostataka oba modela koje su primijetili entuzijasti. Premda vrhunskih tehničkih karakteristika u svakom pogledu, S6 i S6 Edge su donijeli i loše novosti - uklanjanje izmjenjive baterije te utora za proširenje spremišnog prostora microSD karticama.


iPhone 6s i 6s Plus

Apple već godinama ima sličan modus operandi pa od novih 'šestica' s oznakom 's' nije trebalo očekivati revoluciju u smislu dizajna ili mogućnosti. Dizajn je više-manje neizmijenjen, zaslon i razlučivost su identični...no ipak je bilo iznenađenja. Apple je dodao novotariju nazvanu 3D Touch te dodao gigabajt radne memorije za ukupnih 2GB. iPhone 6s donio je i Appleov A9 čip, zahvaljujući kojem su performanse bolje no ikad, no glavni nedostatak - slaba baterija - i dalje je prisutan. S druge strane, za pronaći mane u phablet modelu 6s Plus treba se dobro potruditi

Svakako vrijedi istaknuti i kako su kamerice uređaja napokon dobile višu razlučivost (s osam na 12 megapiksela straga i s 1,2 na 5MP sprijeda).

Google Nexus 6P

Tko traži najčišće moguće iskustvo korištenja Android uređaja uvijek je trebao računati na Nexus modele. No, dok su raniji modeli dolazili uz niz kompromisa na ovaj ili onaj način, Huaweijev Nexus 6P ima tek jedan - nemalu dijagonalu od 5,7". Ljubitelji phablet uređaja ove godine su definitivno došli na svoje - Galaxy Note 5, Galaxy S6 Edge+, iPhone 6S Plus samo je dio vrhunskih uređaja koji su se našli u ponudi.

Dok 6P nema baš sve mogućnosti poput izmjenjive baterije ili bežičnog punjenja, u svim drugim kategorijama osvaja vrlo visoke ocjene. Počevši od zaslona, vrhunskih performansi i mogućnosti zahvaljujući 'vanilla' izdanju Androida Marshmallow, pa preko integriranih kamerica i zvučnika. Iskustvo korištenja bi itekako trebalo biti zadovoljavajuće, iako se neki žale na jače grijanje uređaja pri zahtjevnijim 3D igraćim naslovima.

LG G4

Možda ovaj model neće osvojiti najviša mjesta na testovima brzine zbog svog integriranog čipa Snapdragon 808, koliko je osvojio srca stilom izrade i nekim detaljima poput nagrade za najbolju mobilnu kamericu ove godine. Ovaj uređaj je u odnosu na prethodnika donio očekivane nadogradnje - bolji QHD zaslon, manje 'trzanja' u radu i sl.

No, dodatni stražnji pokrovi uređaja u raznim bojama prave kože su ono što ga je izdvojilo u moru drugih pametnih telefona. Kako se uskoro očekuje najava nasljednika, cijene 'četvorke' su već lagano pale, čak i u paketu sa (obično) smeđim kožnim pokrovom što ga čini solidnom kupovinom.

Google Nexus 5X

Kome je budžet bitna stavka, a da pri tom ne želi žrtvovati performanse u značajnijoj mjeri, mogao bi razmisliti o drugom novom Nexusu, LG-jevom 5X. Iako je riječ o uređaju nešto jeftinijem od razglašene konkurencije, on i dalje donosi i čitač otiska prstiju, USB Type C priključak, Snapdragon 808 uparen s 2GB radne memorije i solidan IPS LCD zaslon razlučivosti 1080p. Svakako vrijedi spomenuti i solidnu kamericu, kojoj srce čini Sonyjev novi 1/2.3" senzor IMX 377 od 12,3 megapiksela.

Motorola Moto G

Ovaj Motorolin uradak i dalje ostaje vrlo privlačnom opcijom u svojoj novoj generaciji. Riječ je o jednom od popularnijih pristupačnih mobilnih uređaja, a dok ne osvaja top performansama u igraćim naslovima, u svakodnevnoj uporabi je jednostavno izvrstan. Nova generacija uređaja donosi i zaštitu od prašine i vode.

Xiaomi Redmi Note 3

Ovaj kineski proizvođač polako ali sigurno načinje globalno tržište. Međutim, globalna prodaja je još uvijek problem - utoliko što potrošači moraju naći preprodavačke stranice u Kini i kupiti uređaj za uvoz. Vrijedi li truda? Pa, ovaj uređaj od svega 200 američkih dolara donosi MediaTekov Helio X10 čip, 2GB ili 3GB radne memorije (uz 16- i 32-gigabajtni spremišni prostor) i 5,5-inčni zaslon razlučivosti 1080p. Odgovor je prilično jasan.

Da ne bi sve završilo na Androidima i nekoliko iOS uređaja nove generacije, valja izdvojiti i Windows model Nokia Lumia 950. Ipak, valja imati na umu kako Windows 10 u mobilnom izdanju još uvijek nije dovršen te da ovaj novitet iz Microsofta i dalje ima opakih problema u radu, iako ima sasvim solidne tehničke karakteristike. Na punu pravu ocjenu će stoga valjati pričekati još neko vrijeme, a pri tom valja razmisliti i o glasinama o Surface pametnom telefonu...