I TO NIJE SVE

Google predstavio dva nova mobitela i detalje o Androidu

30.09.2015 u 14:16

Bionic
Reading

Google je na današnjem događanju otkrio neke detalje vezane uz svoju mobilnu platformu Android u verziji 6.0 Marshmallow, baš kao i podatak da je na svijetu 1,4 milijarde aktivnih uređaja s Androidom. Što je važnije, predstavio je i dva očekivana Nexusa, Nexus 6P iz Huaweija i Nexus 5X iz LG-ja. 6P je zapravo prvi Nexus metalnog kućišta...

Sundar Pichai, čelna figura Googlea, dao je naslutiti da dobri prodajni rezultati nisu fokus novih uređaja Nexus, već da predstavljaju idealan hardver za njihov mobilni operativni sustav. Odmah nakon prvih informacija o aktivnim korisnicima na platformi Android, koja suvereno dominira tržištem, predstavljeni su i novi Nexusi.

Model Huawei Nexus 6P je 5,7-inčni aluminijski uređaj s AMOLED zaslonom razlučivosti QHD, a srce mu čini čip Qualcomm Snapdragon 810 uparen s 3GB radne memorije i baterijom od 3.450mAh. Uređaj je debljine 7,3 milimetara na većem dijelu kućišta, a dimenzijama je manji od postojećeg Nexusa 6.


Stražnja kamerica je 12,3MP uz optičku stabilizaciju i mogućnost snimanja 4K videomaterijala, a prednja kamerica 8MP. Google je poseban naglasak stavio upravo na kvalitetu slika dobivenih u uvjetima lošeg osvjetljenja, s čime se ne mogu nositi iPhone 6 Plus ni stari Nexusi.

Upoznajte Nexus 6P

Očekivano, zaslon prekriva zaštitni sloj Gorilla Glass 4, a na kućištu se nalazi priključak za punjenje USB Type-C. Na stražnjoj strani kućišta nalazi se i čitač otiska prstiju, za koji Google tvrdi da je 'munjevito brz' u radu.

Što se modela i cijene tiče, uređaji će se pojaviti u Google Storeu u tri izdanja - 32GB, 64GB i 128GB te uz tri opcije za boju kućišta. Cijene počinju od 499 dolara za model najmanjeg spremišnog prostora dok će druga dva koštati redom 549 dolara i 649 dolara.

Drugi model je LG Nexus 5X, uređaj s početnom cijenom od svega 379 dolara, ali itekako solidnih karakteristika. Ovaj manji uređaj (5,2") donosi zaslon razlučivosti 1080p izveden u
tehnologiji LCD IPS. Srce mu čini čip Snapdragon 808 uz 2GB radne memorije i baterija od 2.700mAh. Baš kao i jači model, 5X donosi čitač otiska prstiju, NFC i dr. dragulje, no uz nešto manje kapaciteta (16GB/32GB).

Upoznajte Nexus 5X

Google je otkrio i da Android 6.0 Marshmallow za postojeće vlasnike Nexusa stiže u konačnom izdanju već od sljedećeg tjedna.

Google je objavio kako je Chromecast prodan u 20 milijuna primjeraka te predstavio novo izdanje minijaturnog gadgeta, baš kao i Chromecast Audio, dodatak namijenjen spajanju na zvučničke sustave. Novi Chromecast(i) će ostati iste cijene (35 dolara).

Svojevrsno iznenađenje svakako je uređaj Pixel C na Androidu. Microsoft je pokrenuo trend Surfaceom, tim stopama je nedavno krenuo Apple modelom iPad Pro, a sad je stigao i red na Google - predstavio je tablet s tipkovnicom koja povećava produktivnost korisnika:

Srce uređaja čini čip Nvidia Tegra X1 s grafičkim sustavom Maxwell, 3GB radne memorije i izvrsnim zaslonom razlučivosti 2.560 puta 1.800 piksela. Ovaj novi uređaj se očekuje za zimske praznike po početnoj cijeni od 499 dolara za sam tablet, a tipkovnica će koštati dodatnih 149 dolara. Više detalja o uređaju Google planira otkriti u tjednima koji slijede.