TEHNO NOVITETI

Od moćnijeg ekrana do digitalne olovke: Saznali smo što internet priča o nadolazećem Galaxy Foldu 2

29.04.2020 u 08:57

Bionic
Reading

Samsung je imao vremena usavršiti tehnologiju prošlogodišnjeg super skupog flagshipa savitljivog ekrana. Pitanje je, kako to planira primjeniti na ovogodišnji model. Evo što insajderi pričaju o nadolazećem Galaxy Foldu 2

Na internetu je, unatoč globalnoj pandemiji i pričama o recesiji, i dalje sve puno glasina o ekskluzivnim i moćnim mobilnim telefonima. Jedan od njih, nasljednik Samsungovog flagship uređaja preklopnog ekrana, nastavlja privlačiti pažnju ekstravagantnim tehnološkim rješenjima i moćnom hardveru unatoč globalnim trendovima koji najavljuju sve veću popularnost puno jeftinijih uređaja, dijelom potaknutih dolaskom novog iPhonea i aktualnim smartfonima poput Samsung Galaxyja A51 koji se u SAD-u, kao i spomenuti uređaj iz Applea prodaje po cijeni od oko 400 dolara.

Tim rečeno, nitko nam ne brani da prošvrljamo internetom i iskopamo najsočnije glasine o nasljedniku jednog od najekstravagantnijih Androida izašlih iz Samsungove radionice.

Dizajn - isto, samo bolje

Premda dio insajdera najavljuje veći ekran koji će se ovog puta, u maniri rješenja iz Huaweija, omatati oko vanjske strane smartfona, puno je izvjesnije da ćemo ove godine vidjeti vrlo sličan uređaj. Prema riječima Bena Geskina na Twitteru, uređaj će pokretati procesorska moć i Galaxyja S20 uz prateće vizualne nadogradnje.

Također se priča i o dolasku S Pena koji je populariziran premijskom serijom Note, no tu nastaje jedan problem. Dok Note serija koristi stakleni ekran otporan na jaki pritisak, Fold koristi puno osjetljiviji super-tanki zaslon kojeg bi se olovkom moglo lako oštetiti. Tanko staklo i zaslon koji je jako osjetljiv na oštećenja poboljšani su dolaskom Z Flipa, što znači da ćemo kasnije ove godine imati još bolje materijale koji će, uz malo sreće, moći izdržati malo crtkaranja po ekranu. Druge glasine, pak, spominju kompletno napuštanje planova o integraciji S Pena.

Dva zaslona

Ove ćemo godine vrlo vjerojatno dobiti dizajn sličan prošlogodišnjem, što znači jedan manji ekran na vanjskoj strani uređaja, jedan veliki ekran an unutrašnjoj.

Veći ekran će, ako je vjerojvati glasinama, slijediti Galaxy S20 s ekranom brzine osvježenja od 120 Hz, dok će manji ekran raditi na 60 Hz. Najveća brzina osvježavanja ekrana omogućava najglađe iskustvo, no problem je što takav režim rada troši više baterije, prisilivši proizvođače da kupcima ponude i opciju gašenja značajke pošto, realno, nitko ne želi ostati bez nekoliko sati rada znajući da je za sve odgovoran ekran koji jednostavno mora raditi na višoj frekvenciji. Evo što o tome kaže insajder Ross Young.

Kamere

Prema informacijama iz XDA Developersa, ove godine nas čeka standardna nadogradnja prošlogodišnjih specifikacija - prednja kamera će imati rezoluciju od 10 MP, dok će pozadinski modul koristiti četiri objektiva - širokokutni od 12 MP, telefoto od 64 MP, ultra širokokutni od 12 MP i senzor za dubinu.

Unutarnji ekran će vjerojatno dobiti manji urez (kljovu?) za kameru koji je, podsjećamo, kod prošlogodišnjeg modela zauzimala prilično velik prostor na desnoj strani smartfona. Velike su šanse da će Samsung na tome poraditi i smisliti neku soluciju poput hole-punch rupe prisutne na nizu drugih njegovih pametnih telefona. Ovu je glasinu, konkretno, na Twitteru objavio Max Weinbach.

Baterija

Baterija je dosta važna stavka za većinu telefona, no u slučaju Folda 2 ona će imati jako važnu ulogu - pokretati masivni frontalni ekran i manji stražnji ekran uz dodatni pritisak moćnog procesora koji, unatoč 7-nanometarskoj arhitekturi i dalje nije idealna solucija ukoliko iz smartfona želite izvući maksimalni broj radnih sati.

Ako glasine budu istinite, Fold 2 će morati imati jaču bateriju od prošlogodišnje te ponuditi 4500 ili čak 5000 mAh baterije, pišu XDA Developers. Također ćemo vjerojatno susresti reverzibilno punjenje (koje Samsung zove PowerShare) i brzo punjenje prisutno na svim S20 uređajima - vjerojatno oko 25 W.

Zašto ne 45 W? Zato jer se Galaxy S20 Ultra na super brzom punjaču dosta brzo zagrije, što bi u slučaju Folda 2 moglo biti problematično.

  • +10
Samsung Galaxy Fold slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Veličina ekrana, 5G i ostale specifikacije

Konzultant za zaslone Ross Young krajem je travnja tvitao dugu listu specifikacija novog Fold uređaja. Uparimo li ih sa pričama o kapacitetu uređaja, podršci za 5G i dostupnim bojama, dobit ćemo relativno jasnu sliku smartfona koji bi, bar teoretski, trebali vidjeti u drugom dijelu 2020.

  • Glavni ekran: 7.59 inča; 2213 puta 1689 piksela
  • Vanjski ekran: 6.23 inča; 2267 puta 819 piksela (izvorni Fold imao je 4.6 inča)
  • 256 GB i 512 GB zapremnine
  • Varijante uređaja: 5G i 4G
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 865 ili 865 Plus
  • Android 10
  • Materijali: Keramika, nehrđajući čelik
  • Boje: plava, srebrna, zlatna, ružičasta i crna

Kada stiže?

Prema trenutno dostupnim informacijama, nitko nije stopostotno siguran hoćemo li uopće vidjeti Galaxy Fold 2, no u slučaju da se to zbilja i dogodi, velike su šanse da ovdje gledamo isti datum objave kao i za Galaxy Note 20, drugi telefon koji je, za razliku od Folda 2, puno bliži realističnim očekivanjima i najavama.

Kao što je to i slučaj sa svim velikim predstavljanjima smartfona u 2020., Samsungov Galaxy S20 Unpacked bi mogao mijenjati datum zavisno o tadašnjoj situaciji s koronavirusom koji, u trenutku pisanja ovog članka, i dalje predstavlja veliku opasnost. S obzirom na globalno stanje također je moguće da će Samsung u jednom trenu otkazati predstavljanje novog Notea i Folda, no to je, kao i sve vezano uz spomenute telefone, još na razini glasine.