NAJVEĆI SVJETSKI SAJAM

[FOTO] Hrvatski startupi izazvali veliku pozornost američkih investitora i medija, ovo je pet inovacija s golemim potencijalom

Bionic
Reading

Dio sajma CES nazvan Eureka Park posvećen je startupima, među kojima je – po prvi puta – čak pet hrvatskih predstavnika koji su već prvog dana izazvali zanimanje potencijalnih investitora i američkih medija

Nakon godine pauze, najveći svjetski sajam potrošačke elektronike CES vratio se u Las Vegas i postao najveći svjetski event organiziran u dvije godine. Na njemu sudjeluje više od 2200 izlagača koji su rasprostranjeni na 1,8 milijuna četvornih metara sajamskog prostora u obnovljenome Las Vegas Convention Centru, Venetian Expou te drugim, manjim prostorima.

U Venetian Expou nalazi se i dio sajma Eureka Park posvećen startupima, koji je, dakako, prepolovljen u odnosu na prošle godine pa je u prostoru sa širim prolazima zastupljeno oko 3000 izlagača.

Među njima je i – po prvi puta – čak pet hrvatskih startupa, četiri pobjednika najvećega regionalnog startup natjecanja Idea Knockout koje osam godina zaredom organiziraju Bug i Hrvatski Telekom te još jedan mladi poduzetnički tim koji je ostvario proboj upravo nakon sudjelovanja na Idea Knockoutu.

To su sportreact, pobjednik posljednjeg Idea Knockouta, raniji pobjednici, crnogorsko-hrvatski startup Codelab, zagrebački Iron Bull i osječka Orqa, kao i sve propulzivniji zagrebački startup Zulohood.

Sportreact je IoT uređaj namijenjen razvoju motoričkih i kognitivnih sposobnosti korisnika, namijenjen rekreativnim, ali i profesionalnim sportašima. Uređaj je povezan s mobilnom aplikacijom koja mjeri i analizira brojne parametre tijekom održavanja treninga. Anto Širić iz sportreacta nam je izjavio: 'Drago mi je da smo došli na ovo mjesto koje okuplja najuspješnije pojedince iz raznih industrija i mjesto gdje ćemo, nadam se, uspjeti se u dobrom svjetlu predstaviti potencijalnim investitorima. Zasad privlačimo pozornost ljudi iz sportske industrije a dolaze nam i novinari koji prate zdravlje, fitness i wearablese.'

  • +2
Sajam CES u Las Vegasu Izvor: tportal.hr / Autor: Bojan Mušćet

Codelab se predstavio elektronskom društvenom igrom Clockwork Briefcase. Riječ je o igri u kojoj je cilj deaktivirati lažni eksploziv skriven u kovčegu. Oni su jedini startup koji je osvojio put na berlinski sajam IFA kao glavnu nagradu no kako IFA nije održana, s godinom dana zakašnjenja predstavljaju se na CES-u.

Iron Bull je indie-studio za razvoj visoko-realističnih robotiziranih modela tenkova s operacijskim mogućnostima stvarnog tenka, uključivši njihovo pokretanje, sposobnost ispaljivanja plastičnih projektila i sustav za detekciju primljenih projektila i oštećenja. Tenk je opremljen širokokutnom kamerom i kontroliraju ga dva igrača. Prije dva tjedna otvorili su igraonicu u Zagrebu, a u Las Vegasu predstavljaju svoj inovativni koncept.

Orqa FPV su first-person-view (FPV) video-naočale za upravljanje utrkama dronova i drugim profesionalnim (industrijskim i civilnim) primjenama dronova. Kao i Iron Bull, drugi put su na Eureka Parku i izazivaju enormno zanimanje mnogih kompanija, od Applea do Microsofta.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Zuluhood, pak, korisnicima donosi čitav niz inovacija sa željom da unaprijedi tržište sigurnosti doma. Uz Zuluhood, korisnici mogu aktivno brinuti o sigurnosti vlastitog doma, vikendice ili kuće na moru, bilo gdje, bilo kada i neovisno o eventualnoj opremi koju imaju ili nemaju instaliranu kod kuće.

Ujedinjeni hrvatski startupi tako su izazvali pozornost unatoč vrlo smanjenom broju posjetitelja CES-a. I ne samo to, njihove ideje i proizvode obišli su i instutucionalni predstavnici: Hrvatska gospodarska komora dala im je potporu, a s predstavnicima startupa našla se i generalna konzulica Hrvatske za zapadni dio Amerike Renee Pea.