GTX 470 I GTX 480

Nvidijine grafičke kartice DirectX 11 stižu 26. ožujka

23.02.2010 u 10:56

Bionic
Reading

Nvidija je odlučila uskočiti na DirectX 11 vlak te je za sljedeći mjesec najavila kompatibilne grafičke kartice od kojih igrači očekuju mnogo

Izlaskom Windowsa 7 aktualna je postala nova verzija Microsoftova programerskog sučelja za aplikacije, tj. DirectXa. U razvoju DirectX 11 API-ja tvrtka iz Redmonda je usko surađivala s AMD-om, stoga je uz novi operativni sustav lansirana i serija grafičkih kartica Radeon HD5xxx kompatibilna s novim DirectXom. Mnogi su čekali odgovor iz Nvidije koji nikako nije dolazio, do sada.

Na Twitter kanalu poznatog proizvođača grafičkih čipova najavljeno je lansiranje DirectX 11 kompatibilnih grafičkih kartica koje će nositi oznake GTX 480 i GTX 470. Radi se o grafičkom čipu koji je bio poznat pod kodnim imenom Fermi, pa je zatim preimenovan u GF100. Informacije o karticama su oskudne, ali korisnici očekuju značajno poboljšanje performansi u odnosu na prošlu generaciju. Lansiranje će koincidirati s Penny Arcade Expoom na američkom istoku, što ne čudi jer je Nvidia glavni pokrovitelj tog okupljanja fanova igara svih vrsta.