CES 2024

Nvidijina tri nova čipa trebala donijeti umjetnu inteligenciju svima

09.01.2024 u 11:12

Bionic
Reading

Novi čipovi su nadograđene inačice postojećih proizvoda i bit će dostupni na tržištu od ovog mjeseca

Nvidia je najavila nove proizvode koji bi trebali pomoći industriji osobnih računala u privlačenju potrošača uređajima s umjetnom inteligencijom.

Predstavljena su tri nova grafička čipa za stolna računala s dodatnim komponentama, namijenjena igračima, dizajnerima i drugima kako bi koristili umjetnu inteligenciju na njihovim računalima bez potrebe za oslanjanjem na udaljene usluge kojima se pristupa putem interneta.

Novi čipovi su nadograđene inačice postojećih proizvoda.

Softver pojačan umjetnom inteligencijom trebao bi biti sigurniji i osjetljiviji kada se pokreće na samim osobnim računalima, a ne preko interneta.

Novi GeForce RTX 4080 SUPER dobit će više procesorskih jezgri i bržu memoriju. Može pokretati softver za generiranje slike Stable Diffusion XL 1,7 puta brže od ekvivalentnog modela iz prethodne generacije Nvidijine tehnologije.

Također će biti pogodan za igre koje koriste ray tracing u razlučivosti 4K. U prodaji bi se trebao naći od 31. siječnja po cijeni od 999 američkih dolara.

U ponudi će se kasnije tijekom ovog mjeseca naći i RTX 4070 Ti SUPER za 799 USD i 4070 Super za 599 USD.

Upareni s novim softverom i optimizacijama modela umjetne inteligencije, trebali bi donijeti za red veličine bolje performanse u odnosu na strojeve koje pokreću Intelovi čipovi, najavljeno je tijekom sajma Consumer Electronics Show.

Osim realističnijeg igranja sa slikama visoke razlučivosti, novi čipovi bi također trebali generirati i poboljšani dijalog likova.

Također, treba očekivati i poboljšane softverske alate za uređivanje slika.

Trenutno postoji 500 aplikacija koje su rade s umjetnom inteligencijom i i Nvidijinom tehnologijom RTX.

Novi čipovi neće biti u suprotnosti s ograničenjima za izvoz u Kinu koja je uvela američka vlada, piše Bloomberg.

Nvidijini suparnici Intel i Advanced Micro Devices također su najavili računala s umjetnom inteligencijom.