novo doba

Novi šef Twittera otkrio karte, evo kako će 'siguran izbor' razveseliti ulagače

08.12.2021 u 13:54

Bionic
Reading

Parag Agrawal, novi šef Twittera, u prvom je javnom intervjuu najavio planove za kompaniju, naglasivši poboljšanje na polju ostvarenja zadanih ciljeva

Novi izvršni direktor Twittera Parag Agrawal uputio je prilično jasnu poruku - društvena mreža uskoro će brzim korakom krenuti naprijed, piše Verge.

Tijekom prvog izlaska u javnost nakon preuzimanja Twittera od suosnivača Jacka Dorseyja, Agrawal kaže da će njegov prioritet biti poboljšanje načina rada. Njegovi komentari tijekom tehnološke konferencije Barclays dolaze nakon što je investitor Elliott Management uzdrmao Twitterov upravni odbor i prisilio Dorseyja da napusti poziciju 'direktora na pola radnog vremena'.

Dorsey, doduše, nije izletio na cestu - samo se stopostotno posvetio svojoj drugoj kompaniji Square, a ona se odnedavno zove Block.

  • +6
Jack Dorsey, bivši šef Twittera Izvor: Profimedia / Autor: Jeff Gilbert / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premda nepoznat široj javnosti, Agrawal radi u Twitteru već deset godina na mjestu voditelja tehnološkog odjela. Njegov zadatak vođenja jedne od politički najosjetljivijih platformi Silicijske doline vjerojatno je pomno planiran Dorseyjev potez - iz više nego jednog razloga.

Agrawal je emigrant iz Indije te ne spada u soj 'tehnoloških superzvijezda', što je zapravo izvrsna stvar s obzirom na to da se radi o tehnički potkovanoj osobi, a to hrpa investitora i želi. Riječ je o 'sigurnom' izboru koji će razveseliti dioničare iz Elliot Managementa - skupinu koja je tražila Dorseyjevu ostavku.

Vrijeme je za rošadu

Unatoč tome što je kratko na čelu Twittera, Agrawal je već napravio velike promjene u vodećem kadru. Reorganizirao je kompaniju na odjele za potrošače, zaradu i temeljnu tehnologiju te svakom od njih dodijelio menadžere. 'Vjerujem da smo napravili ovakav poredak kako bismo ubrzali posao', komentirao je.

Kao dio promjene, dva člana izvršnog odbora koji su prije radili isključivo s Dorseyjem - voditelj inženjeringa Michael Montan te voditelj dizajna i istraživanja Dantley Davis - firmu će napustiti krajem prosinca.

'Prije smo radili u funkcionalnoj strukturi u kojoj smo imali jednu organizaciju inženjeringa, jednu organizaciju za istraživanje dizajna i produkt timove koji su bili integrirani u njih', rekao je Agrawal. Twitterov direktor time je pokušao naglasiti da je prijašnji sustav usporavao kompaniju.

Uz tri nova glavna menadžera - Kayvona Beykpoura, Brucea Falcka i Nicka Caldwella - Lindsey Lannucci dobila je poziciju potpredsjednice operacija. 'Pomoći će nam postrožiti našu operativu u novoj strukturi kako bi nam omogućila ubrzanje donošenja odluka, pružiti bistriju perspektivu na naša vlasništva, poboljšati odgovornost i rad - a sve će to rezultirati bržim izvođenjem i boljim rezultatima', rekao je Agrawal.

Moraš ići brže - i poboljšati razmjenu poruka!

Agrawalov fokus na brzinu bila je česta tematika tridesetominutnog intervjua. Twitterov šef objasnio je da je na prijašnjoj poziciji tehničkog direktora pokušavao obnoviti zastarjeli tehnički pristup kako bi se proizvodi mogli brže isporučiti. Također je priznao da su se odluke sporo donosile zato što je 'cijela stvar tražila jaku koordinaciju' između timova prije nego što bi uspjeli napraviti bilo kakvu promjenu.

Čovjek po mjeri investitora

Agrawalovi komentari svojevrsna su jeka investitorskih prigovora vezanih uz nedostizanje očekivanog profita nakon izlaska na tržište dionica te presporu reakciju kompanije na brojne promjene u ponašanju njezine korisničke baze.

Kad su ga pitali za Twitterovu kupnju aplikacije za dopisivanje Quill, Agrawal je direktne poruke nazvao 'ključnim proizvodom', što je osvježavajuća izjava s obzirom na to da su one već jako dugo jedna od Twitterovih najslabijih karika. 'Prilike koje pružaju poruke ključan su element', rekao je i dodao da je 'riječ o temeljnom načinu digitalne komunikacije s bilo kime od koga želite odgovor'.