NOVOSTI IZ JABUČNJAKA

Novi Mac Pro, iOS 13, iPadOS... Pogledajte što nam sve stiže iz Applea

04.06.2019 u 10:44

Bionic
Reading

Američki proizvođač je na ovogodišnjoj Globalnoj developerskoj konferenciji (WWDC) predstavio planove za razvoj svojeg popularnog tableta, novi operativni sustav za iPhone, novi operativni sustav za računala, kao i novi luksuzni Mac Pro

Kao što to obično biva na na već tradicionalnom WWDC-u, Appleov direktor Tim Cook konferenciju je otvorio već poznatim uvodnim govorom o hardveru, softveru i uslugama, no ono što je odvuklo najviše pažnje na predstavljanju je proširenje opcija za Apple Watch, novi operativni sustavi za sve uređaje, nastavak rada na privatnosti i konačno - novo skupo računalo namjenjeno isključivo profesionalcima.

Krenimo redom.

iPadOS

Appleov potpredsjednik inženjeringa Kevin Federighi naglasio je da iPad postaje 'sve nezavisniji te da je vrijeme da ga prepoznamo kao zasebnu platformu'. Upravo zato iOS za iPad će krajem godine zamijeniti iPadOS. Generalna ideja kod ovog plana je iskoristiti značajke koje su prisutne samo na iPadu - poput split-viewa i slide-overa, drag-and-dropa te konačno - samog Apple Pencila.

  • +5
Apple iPadOS Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Poslovno orijentirane opcije poput mogućnosti ubacivanja eksternog diska, zasebnih poslovnih i privatnih profila i menadžera za download su donekle vrijedne spomena, no ono čemu se mnogi više vesele je poboljšani multitasking - uostalom, Federighi jer rekao da će iPad ove jeseni dobiti 'preglednik desktop klase' što je vrlo ohrabrujuće.

Drugim riječima, sve je izglednije da Apple iPad nastoji prezentirati kao adekvatnu zamjenu za laptop, što znači da moramo pričekati i vidjeti hoće li iPadOS jednog dana postati novim MacOS-om.

Mac Pro i MacOS Catalina

Tim Cook tvrdi da Apple jednostavno obožava Mac te da će to dokazati ove jeseni kada izađe novi Mac Pro, oku ugodna radna stanica s početnom cijenom od 5.999 dolara (što znači da će kod nas koštati 59.999 kuna) uz koju možete pridružiti i novi Pro Display XDR ekran za koji ćete izdvojiti 4.999 dolara (odnosno 49.999 kuna).

Mac Pro ima okvir od nehrđajućeg čelika koji je napravljen za modificiranje te module koji se mogu razmještati unutar kućišta. Ukratko - svaki podsustav je zasebno optimiziran. Cilj Maca Pro je provući kreativce i ponuditi im Intel Xeon procesor sa do 28 jezgri i 300 W snage.

Novi Mac Pro doći će paralelno s novim MacOS-om za kojeg Federighi tvrdi da će donijeti niz profesionalnih značajki koje će vlasnici skupog novog stolnog Maca najviše cijeniti. Također je potvrdio glasinu da će iTunes zamijeniti tri aplikacije - music, podcast i TV.

  • +5
MacOS Catalina Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Što se MacOS Cataline tiče, ona donosi sljedeće značajke:

  • SideCar, aplikaciju kojom vaš iPad možete koristiti kao dodatni ekran za Mac te koji podržava povezane aplikacije i omogućava korištenje Apple Pencila
  • Find My, novu značajku kojom možete tražiti Apple uređaje dok nisu spojeni na internet. Riječ je o vrlo korisnoj poveznici između MacOS-a i iOS-a koja koristi enkriptirani i anonimni Bluetooth signal
  • Ako vam ukradu MacBook, moći ćete ga blokirati od pokretanja značajkom Activation Lock
  • Konačno tu je Project Catalyst, alat koji developerima koji koriste iPad omogućava lak i pristupačan način stvaranja Mac aplikacija

WatchOS 6

Cook tvrdi da Apple ide korak dalje s Apple Watchem te ga nastoji dodatno odvojiti od iPhonea. Kevin Lynch, predsjednik tehnologije u Appleu intervju je počeo s novim licima za Apple Watch, kao i aplikacijama poput glasovnih bilješki i kalkulatora.

  • +12
Apple WatchOS 6 Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

'Omogućit ćemo cijelu novu generaciju aplikacija za WatchOS'.

Apple Watch se mora u cjelosti odvojiti od drugih uređaja te dobiti vlastiti App Store. Razlog je zato jer korisnici Apple Watcha sve manje koriste svoj iPhone, dok u isto vrijeme više prate zdravlje te u konačnici otvaraju priliku za dolazak poslovnih korisnika. Apple Watch zbilja ima potencijal postati jednako dobar kao iPhone, samo mu treba okružje u kojem će to moći napraviti.

iOS 13

Novi operativni sustav za iPhone imat će niz novih dugo iščekivanih opcija poput noćnog moda rada i poboljšane aplikacije za fotografije koja će, pored lakšeg snimanja portreta, ovog puta koristiti strojno učenje kako bi pronalazila duplikate i korisnicima pomogla pri organiziranju albuma bez bojazni za slanjem podataka Googleu ili Facebooku.

Kad smo već kod privatnosti, Apple je nastavio inzistirati na autonomnosti i blokiranju znatiželjnih kompanija koje žele zaraditi na korisnicima sakupljajući njihove podatke, no ujedno je i podigao pitanje svara li, kao velika kompanija, okružje koje pogoduje samo njemu. Izolacija od vanjskih kompanija oduševit će sve zagovornike privatnosti i individualnih sloboda, no razjarit će hrpu devleopera koji pomoću reklamiranja pružaju mogućnost korištenja aplikacija besplatno. Zbog Appleove zaštite klijenata App Store bi mogao postati nezanimljiv developerima koji bi ili mogli početi naplaćivati aplikacije kako bi zaradili novac ili jednostavno okrenuti leđa Appleu i krenuti prema Androidu koji je puno otvoreniji prema svim vrstama monetizacije.

lupili i ostali živi

'Internet nikad neće zaživjeti', 'Apple neće napraviti telefon' i druge najgore poslovne procjene u povijesti

Pogledaj galeriju

Health App

Aplikacija Health dobila je novi dizajn koji pruža bolji uvid u aktivnosti, pruživši korisnicima informacije sakupljene pomoću strojnog učenja.

Apple je revampao i Activity Trends te čak dodato opciju praćenja buke. Activity sada uspoređuje vaš napredak kroz prošlih 90 dana u usporedbi s prijašnjim koji je prati 365 dana. Ako se sve više krećete, super. Ako se krećete manje, predložit će vam penjanje uz stepenice ili brže trčanje.