POGLEDAJTE ŠTO NAS ČEKA

Novi kalkulator za predviđanje kataklizmi

04.11.2010 u 11:01

Bionic
Reading

Želite li znati što će se dogoditi ako veliki asteroid udari u vaš grad ili u more? Iskušajte obnovljeni program koji su stvorili stručnjaci s Purdue Universityja i Imperial Collegea u Londonu

U tabele stranice Impact: Earth! upišite podatke o zamišljenom tijelu kao što su promjer i gustoća, a kalkulator će procijeniti razmjere razaranja - snagu eksplozije, termalnog zračenja, zračnog udara i potresa te veličinu kratera koji će nastati. Također će vam reći koliko daleko trebate pobjeći da biste preživjeli posljedice udara – da vas ne zatrpa izbačeni materijal ili ne progutaju požari.

Izvorni program bio je velik hit kada je prvi put objavljen, 2004. godine, a njime su se koristili i laici i stručnjaci. Mnoge organizacije postavljale su linkove na kalkulator kao na obrazovni alat.

Novi program računa neke dodatne efekte, poput visine valova tsunamija u slučaju udara asteroida u ocean, no što je najvažnije, vizualni detalji su daleko bogatiji, a sučelje je znatno lakše za rukovanje.

'Budući da su naše spoznaje napredovale, morali smo unaprijediti program', objasnio je dr. Gareth Collins s Imperial Collegea.

'Jedan od najvažnijih dodataka je visina valova tsunamija na određenoj udaljenosti od udara. To je bio jedan od popularnijih zahtjeva, međutim u prvu verziju nismo ga postavili jer jednostavno nije bilo slaganja o stvarnim efektima te pojave. Otada su provedena neka kvalitetna istraživanja, tako da sada bolje razumijemo problem.'

Svake godine u prosjeku u Zemljinu atmosferu uleti tijelo veličine automobila i napravi vatreni spektakl na nebu. Jednom u 2000 godina u nju udari objekt veličine nogometnog igrališta i uzrokuje značajna razaranja, a svakih nekoliko milijuna godina udari tijelo od nekoliko kilometara koje izazove globalne posljedice.

'Stranica je namijenjena širokoj publici jer je udar nezaobilazan aspekt života na Zemlji, tako da bi trebao zanimati sve njezine stanovnike', ističe prof. Jay Melosh. 'U prošlosti je bilo velikih udara, a očekujemo da će ih biti i u budućnosti. Ova stranica pokazuje što će biti ako se to dogodi.'

 

Asteroidi otkriveni u posljednjih 30 godina