PREGLEDNICI

Štedljive značajke za Chrome uskoro stižu do svih, evo kako funkcioniraju

22.02.2023 u 15:14

Bionic
Reading

Prvi su se put pojavile još u prosincu, a Google je sad i službeno objavio da će s vremenom postati dostupne apsolutno svima

Google se tijekom 14 godina na tržištu iz malog preglednika stasao u jednog od najvećih potrošača računalnih resursa, usisujući sve više i više memorije i baterije naizgled bezobzirnim tempom. Google je, izvještava Engadget, odlučio poduzeti korake kojima bi preglednik učinio štedljivijim. Tvrtka kao dio Chromea 110 za Windowse, Mac i Chromebook uvodi načine rada koji su napravljeni za umanjenu potrošnju energije i memorije.

Značajke koje je Google najavio u prosincu bit će omogućene prema zadanim, odnosno osnovnim postavkama, a možete ih isključiti u odjeljku Performanse u postavkama Chromea.

Memory Saver stavlja neaktivne kartice na led kako bi oslobodio RAM za druge stranice i aplikacije. Kada kliknete zamrznutu karticu, moći ćete nastaviti tamo gdje ste stali. Android Police piše da će ikona brzinomjera u adresnoj traci pokazat će da je kartica bila neaktivna i da se sada ponovno koristi, a dostupna je i opcija izuzimanja određenih web-mjesta iz čuvara memorije. Google tvrdi da značajka smanjuje korištenje memorije Chromea do 30 posto.

Znate što bi još pomoglo? Zatvaranje kartica koje ne koristite!

Energy Saver može ograničiti pozadinske aktivnosti, broj sličica u sekundi i animirane efekte kad koristite Chrome nakon što, piše izvor, razina baterije vašeg prijenosnog računala ili Chromebooka padne ispod 20 posto. Također je moguće konfigurirati značajku da se uključi čim isključite punjač. Kad je Energy Saver aktivan, vidjet ćete ikonu lista pokraj adresne trake te manje vizualnih efekata na kartici koju koristite.