6000 KM!

Novi daljinski rekord za robotska plovila

15.03.2012 u 12:57

Bionic
Reading

Četiri robotska plovila postavila su nov rekord prešavši samostalno oko šest tisuća kilometara preko Tihog oceana, objavili su britanski mediji

Robotska plovila PacX Wave Gliders dio su projekta prikupljanja podataka o sastavu i kvaliteti morske vode te o ribljem fondu, a do kraja svog putovanja trebali bi prijeći oko 16,500 kilometara, prenosi BBC.

Prva etapa njihova putovanja od San Francisca do Havaja trajala je četiri mjeseca.

Roboti američke tvrtke Liquid Robotics projektirani su kako bi mjerili kiselost oceana i pratili stanje ribljih populacija diljem oceana.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, dosadašnji rekord za najdužu udaljenost koju je prešlo plovilo bez ljudske posade iznosio je 4,630 kilometara.

Svaki se robot sastoji od dva dijela - gornji dio koji izgleda poput velike daske za surfanje kablom je povezan s podvodnim dijelom na kojem se nalaze brojni instrumenti.

PacX Wave Gliders ne troše gorivo, a kreću se pomoću energije morskih valova. Solarne ćelije instalirane na gornjem dijelu plovila osiguravaju energiju za instrumente koji svakih deset minuta provode mjerenja.

Nakon stanke na Havajima, četiri će se robota razdvojiti - dva će se zaputiti prema Japanu, a dva prema Australiji.