iPhone 15

Nove boje, bolja kamera i pozdrav zubiću: Izdvojili smo najbolje značajke novog iPhonea

14.09.2023 u 12:24

Bionic
Reading

Appleov novi iPhone 15 ima priključak USB-C i velika poboljšanja u sustavu kamere

Apple je službeno najavio iPhone 15 i 15 Plus, a oni među ostalim donose - USB-C. Kompanija je prošle godine potvrdila da će izvršiti promjenu na USB-C-u kako bi bila u skladu s nadolazećim propisima Europske unije, a iPhone 15 je prvi iPhone na kojem je to učinjeno.

Cijena iPhonea 15 kreće se od 799 dolara za model sa 128 GB, a iPhone 15 Plus počinje od 899 dolara za verziju sa 128 GB. Oba će biti dostupna 22. rujna, a predbilježbe počinju ovog petka.

Priključak USB-C dobra je vijest, no ako ste se nadali velikom redizajnu, u 2023. ga nećete dobiti. Ovogodišnji iPhone izgleda uglavnom isto kao i iPhone 14 prije njega, s time da iPhone 15 i 15 Plus nastavljaju koristiti zaslone od 6,1 inča, odnosno 6,7 inča.

Svi modeli iPhonea 15 također će dolaziti s Dynamic Islandom, izrezom u obliku tablete koji je debitirao na iPhoneu 14 Pro i Pro Maxu, pružajući novi način za pregled određenih obavijesti i interakciju s aplikacijama. Također ima zaslon OLED Super Retina, koji podržava Dolby Vision sadržaj, sa svjetlinom od 1600 nita. Najveća svjetlina ovog zaslona iznosi 2000 nita, što je dvostruko više od iPhonea 14.

  • +17
Apple iPhone 15 i iPhone 15 Plus Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Dynamic Island i nadogradnja kamere

Najveća primjetna nadogradnja na iPhoneu 15 i 15 Plus je, izvan vidljivog USB-C-a i Dynamic Islanda, poboljšani sustav kamere. Senzor glavne kamere prelazi na senzor od 48 megapiksela u odnosu na onaj od 12 megapiksela na prethodnom iPhoneu 14.

Tu je i ultraširoki senzor od 12 megapiksela, a poboljšanja u portretnom načinu rada znače da se nećete više morati ručno prebaciti na njega. iPhone 15 također poboljšava noćni način rada, Live Photos i akcijski način rada kamere. Ako ste ljubitelj selfija, prednja kamera ima autofokus i portretno osvjetljenje.

Bolji čip, bolja baterija

Apple je također u telefon ubacio čip A16, a on se, podsjetimo, skrivao u prošlogodišnjem modelu iPhone 14 Pro. Zahvaljujući većoj bateriji, obećava nam se 'cjelodnevno trajanje baterije'. iPhone 15 dolazi s drugom generacijom ultra širokopojasnog čipa, baš kao i novi Apple Watch Series 9, što poboljšava povezivanje s drugim udaljenijim uređajima te omogućava precizno pronalaženje u aplikaciji Find My.

Prošlogodišnji iPhone 14 također je zadržao velik dio dizajna iPhonea 13, no tad nije bilo opcije Mini, dok je velik dodatak došao u obliku sustava Emergency SOS za slanje poruka u hitnim slučajevima pomoću komunikacijskih satelita dok je korisnik izvan dometa mobilnog signala.