INSAJDERI NAJAVLJUJU

Uskoro premijera: Ovo je apsolutno sve što znamo o iPhoneu 15 i Apple Watchu 9

07.09.2023 u 14:18

Bionic
Reading

Kompanija će u rujnu predstaviti najnovije mobilne uređaje na čelu s premijskim iPhoneom 15 Pro Max, a pridružit će mu se i nova generacija pametnih satova Apple Watch Series 9

Apple će sljedeći veliki događaj održati idućeg mjeseca, a tijekom njega će, makar to još nije službeno, skoro sigurno predstaviti najnoviji iPhone 15.

Premda detalji o novom uređaju još nisu službeni, velik broj njih dolazi od pouzdanih insajdera te su, s obzirom na skorašnji datum izlaska, sve izvjesniji. Bilo kako bilo, ako se možemo osloniti na dosadašnje iskustvo sa sličnim događajima, možemo očekivati da ćemo vidjeti nove telefone, kao i nove pametne satove.

Kad će predstaviti novi iPhone?

Appleova velika prezentacija pod imenom Wonderlust zakazana je za 12. rujna u 19 sati. Događaj će se održati u Cupertinu u Kaliforniji.

Kako gledati događaj?

Kao što je bio slučaj s prijašnjim telefonima, Apple će prijenos događaja imati na YouTubeu i na službenoj web stranici te će se moći pratiti putem poveznice.

iPhone 15 konačno dobiva USB-C

Jedna od najvećih promjena kod ovogodišnjeg iPhonea je uvođenje priključka USB-C. Tako će iPhone 15, prvi put u povijesti uređaja, doći s univerzalnim ulazom koji će zamijeniti Appleov Lightning. Dolazak novog ulaza rezultat je pritiska Europske unije.

Premda izvješća nalažu da će svi uređaji iPhone 15 dobiti USB-C, analitičar Ming-Chi Kuo kaže da će samo Pro i Pro Max imati mogućnost bržeg prijenosa podataka. Oba premijska modela imat će 'minimalno USB 3.2 ili Thunderbolt 3, a osnovni iPhone 15 i iPhone 15 Plus dobit će podršku za USB 2.0. Svi će uređaji iPhone 15 također imati brže punjenje s podrškom do 35 W.

Svi novi uređaji dobit će Dynamic Island

Analitičar opskrbnih lanaca Ross Young izvijestio je prošle godine da će svi modeli iPhonea 15 doći s Dynamic Islandom. Riječ je o tehnološkom rješenju koje je trenutno dostupno samo na iPhoneu 14 Pro i iPhoneu 14 Pro Max. Ono što će ove godine 'izdvojiti' iPhone 15 Pro i Pro Max navodno su ekran od titana, tanji okviri i – viša cijena.

Dva jača modela također će možda imati 'akcijsku tipku' sličnu onoj na Apple Watchu Ultra, pišu MacRumors i 9to5Mac. Tipka bi trebala zamijeniti prekidač za isključivanje zvuka te omogućiti stvaranje hardverskog prečaca aplikacijama i programima za pristupačnost. Premda su prve glasine sugerirale da će Apple tipku za glasnoću zamijeniti poluvodičkim prekidačima, najnovija izvješća impliciraju da će prekidač ostati isti.

Također bi iPhone 15 Pro Max mogao biti rebrendiran. Bloombergov reporter Mark Gurman prošle godine izvijestio je da bi mogao promijeniti ime u Ultra. Uređaj bi također mogao dobiti ekskluzivnu periskopsku leću sa šesterostrukim optičkim zumom.

Osim toga, mogli bismo vidjeti neke promjene u bojama koje Apple uključuje u svoju liniju iPhone 15 Pro. Prema 9to5Mac-u, zlatni finiš mogao bi biti zamijenjen 'titan sivom'. Tvrtka bi mogla otkriti novu tamnoplavu opciju, sličnu onima korištenima u službenoj pozivnici. Priča se da će standardni iPhone 15 biti dostupan u crnoj, zelenoj, plavoj, žutoj i ružičastoj boji.

Apple Watch čeka sitan korak naprijed

Apple će, pored novih telefona, skoro sigurno predstaviti nove pametne satove koji, kao i prošle godine, neće doći s previše novih funkcija. Na novom se satu, tim rečeno, ne mijenja ništa osim mogućeg uvođenja kućišta od titanija, no glasine kažu da će deveta serija navodno dobiti novi procesor S9. Što se novog Watcha Ultra tiče, on će navodno doći u tamnijoj boji.

Čip S9 je, prema Gurmanu, temeljen na procesoru A15, koji je Apple ugradio u iPhone 13. Novi će procesor omogućiti bolju učinkovitost i dulji rad baterije u odnosu na prijašnji uređaj s čipom S8, temeljenim na procesorima prijašnja dva modela Apple Watcha.

Druge male nadogradnje dolaze u vidu nove boje i remenja s magnetskom spojkom. Što se Apple Watcha SE tiče, ove godine vjerojatno nećemo vidjeti promjene, s obzirom na to da se dotični model osvježava svake dvije godine, a sadašnja verzija predstavljena je lani.

AirPodsi dobivaju USB-C

Nije iPhone 15 jedini uređaj koji će dobiti USB-C. Kuo je prošle godine predvidio da će Apple ove godine predstaviti AirPodse, čija kutijica za punjenje dolazi s portom USB-C. Nije poznato hoće li kompanija napraviti nešto sa samim slušalicama.

Kuo je u siječnju rekao da će Apple četvrtu generaciju AirPodsa izbaciti u drugoj polovici iduće godine ili početkom 2025. Apple će u tom trenu vjerojatno ponuditi i jeftinije AirPodse po cijeni od 99 eura s novom generacijom AirPodsa Max.

Ako nekim slučajem ove godine izbaci četvrtu generaciju AirPodsa, one bi mogle dobiti čip H2, koji smo imali prilike vidjeti u AirPodsima Pro, izašlima prošle godine. Čip će, tim rečeno, donijeti prednosti boljeg zvuka i duljeg životnog vijeka baterije.

  • +13
iOS 17 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Dobit ćemo više informacija o iOS-u 17 i macOS-u Sonomi

Na događaju ćemo, pored novih uređaja, vjerojatno dobiti detaljnije informacije o iOS-u 17 i watchOS-u 10. Što se iPadOS 17 i macOS Sonome tiče, o njima ćemo više znati kasnije ove jeseni.

Ako ne možete čekati, svi ovi operativni sustavi dostupni su u beta verziji. Dok iOS 17 dolazi s nizom manjih, ali smislenih nadogradnji, macOS će dobiti widgete, način rada za gejmanje i profile unutar Safarija.

Što se iPadOS-a 17 tiče, Apple će dodati personalizirane ekrane zaključavanja, interaktivne widgete, aplikaciju Health i podršku za eksterne USB web kamere i kamere. Također izbacuje nadogradnju za Stage Manager te će on omogućiti promjenu veličine i orijentaciju svakog prozora na ekranu.

Konačno, iOS 10 će dobiti widgete koji će dozvoliti brži pristup aplikacijama. Tu su i neke funkcije za topografske zemljovide, bilježenje raspoloženja te, naravno, nekoliko novih lica.

Novi iPhone

Po dosadašnjim informacijama stručnjaka iz ovog područja, vjerojatno će ponuda starih modela nakon eventa i cijene izgledati otprilike ovako: iPhone 11 bi mogao ići svome kraju do kraja 2023., dok bi iPhone 12 mogao odmah nestati uz repozicioniranje cijene iPhonea 13 bliže svom prethodniku.

Gotovo sigurno iPhone 13 mini, kao i iPhone 14 Plus, završavaju svoj put, dok će se iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro MAX prestati proizvoditi, ali će biti dostupni neko vrijeme, ovisno o zalihama trgovaca. Nasljednik iPhone SE3, po najavama s interneta, očekuje se u proljeće 2024.

Tradicionalno, iPhone nove generacije sigurno će se pojaviti u dva vala te limitiranim količinama, osobito dva najjača modela, tako da bi pretprodaja mogla početi 15. rujna, a za MAX i možda model Pro početkom listopada. Zbog natpisa oko problema s isporukama zaslona od proizvođača LG-ja i Samsunga, očekuje se da će Pro MAX (tj. najvjerojatnije novog naziva Ultra) biti teško dobavljiv.