REKTOR BJELIŠ

Novac za istraživanja pokrio samo pola potreba

16.10.2013 u 15:01

Bionic
Reading

Sveučilište u Zagrebu je prvi put do sada samostalno, na temelju provedenog natječaja, brzo i transparentno raspodijelilo 25,8 milijuna kuna za financiranje istraživanja u 2013. godini koje je dobilo u skladu s trogodišnjim pilot-programskim ugovorom koje je to sveučilište potpisalo s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, izvijestio je danas rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš

Na konferenciji za novinare, koja se već uvriježeno održava nakon sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu, rektor Bjeliš sa suradnicima sažeo je glavne teme jučerašnje višesatne sjednice Senata, prve u akademskoj 2013./2014. godini.

Podatke o raspodjeli sredstva za istraživanja iznijela je profesorica Duška Ćurić s Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta koja je objasnila da je od 25,8 milijuna kuna, milijun kuna izdvojeno za potpore za mobilnost, 1,9 milijuna kuna kao potpora poticajima za istraživanje, a 22, 4 milijuna kuna za potporu istraživanjima što će se pak raspodijeliti na 429 zahtjeva za potporom.

Profesorica Ćurić dodala je kako je na natječaj za dodjelu potpora stiglo 768 zahtjeva, a ukupan iznos traženih sredstava bio je 56,8 milijuna kuna.

Rektor Bjeliš zadovoljan je što je Sveučilište prvi put potpuno samostalno raspodijelilo dobiven novac za istraživanja, ali je i ukazao na to da je to 'pokrilo' samo pola traženja.

S tim u vezi, ocijenio je kako će na Sveučilištu neminovno biti reducirana istraživanja bez obzira na, istaknuo je, veliki istraživački potencijal na Sveučilištu. Zbog toga velikog istraživačkoga potencijala rektor Bjeliš polaže velika očekivanja u natječaje Hrvatske zaklade za znanost koja je ponovno pokrenula natječaje, kao i u međunarodne fondove.

Bjeliš se osvrnuo i na, kako je rekao, prve najave Državnoga proračuna za 2014. godinu koje smatra "prilično zabrinjavajućima" jer bi ukupna sredstva za Sveučilište u Zagrebu, koja ove godine iznose oko 1,2 milijarde kuna, mogla biti nekoliko postotaka manja, ali za njega je osobito neprihvatljiv način na koji bi se ta sredstva raspodijelila - čak 93 posto za plaće, a samo sedam posto za materijalne troškove.

Rektor je izvijestio i kako je Senat jučer jednodušno izabrao u počasno zvanje "professor emeritus" dvojicu uglednih profesora zagrebačkoga Sveučilišta - akademika Nikolu Kallayja s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta i Milka Mejovšeka s Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta.