'RAT CHATBOTA'

Nova konkurencija ChatGPT-ju: Anthropic predstavio svoj najbrži i najmoćniji chatbot

05.03.2024 u 15:29

Bionic
Reading

Tvrtka za umjetnu inteligenciju (AI) Anthropic lansirala je svoj najbrži i najmoćniji chatbot. Kompaniju, koja razvija općenite AI sustave, osnovali su bivši članovi OpenAI-ja, a podupiru je, među ostalima, Amazon, Google i Salesforce

U ponedjeljak su službeno predstavili svoju 'obitelj' modela Claude 3, koja uključuje tri najsuvremenija modela (prema uzlaznom redoslijedu mogućnosti): Claude 3 Haiku, Claude 3 Sonnet i Claude 3 Opus.

Anthropic je tvrdio da je najsposobniji model, Opus, nadmašio OpenAI-jev GPT-4 i Googleov Gemini Ultra na testovima kao što su rasuđivanje, osnovna matematika te znanje na dodiplomskoj i diplomskoj razini. Opus i Sonnet su sada dostupni za korištenje u claude.ai, dok je Claude API dostupan u 159 zemalja.

Tvrtka je rekla da će kompaktniji modeli, Sonnet i Haiku, uskoro biti pušteni u prodaju. Novi chatbot može sažeti približno 200.000 riječi, dok ChatGPT može sažeti samo oko 3.000. Novi modeli također omogućuju učitavanje slika i dokumenata.

Tko je Anthropic?

Tvrtku su 2021. osnovali brat i sestra Dario i Daniela Amodei nakon što su napustili OpenAI. U intervjuu za Fortune, Dario je rekao da je napustio tvrtku zbog nedostatka pažnje koju je OpenAI posvetio sigurnosti. Anthropic navodi kako u njemu radi nekoliko timova za praćenje i ublažavanje rizika poput dezinformacija, biološke zlouporabe i uplitanja u izbore. Također je rečeno da Claude 3 pokazuje manje pristranosti od prethodnih modela, objašnjava Euronews.

Tvrtka u svojem imenu nastoji naglasiti kako su ljudi (anthro) u središnjem fokusu. Anthropic se također oslovljava kao korporacija za javnu dobrobit, što znači da moraju prijaviti načine na koje tvrtka promovira svoju dobrobit javnosti. Anthropic je rekao da su tvrtke poput Airtablea i Asane pomogle u A/B testiranju modela.

'Poboljšana latencija novih modela nas je oduševila: naši početni testovi pokazuju poboljšanje od 42 posto u vremenu do prvog tokena i više od 200 posto u broju tokena po sekundi', rekao je Eric Pelz, voditelj tehnologije i AI-ja u softverskoj tvrtki Asana. 'Također primjećujemo poboljšanje u praćenju nijansi naših upita, a sve uz održavanje kvalitete produciranog sadržaja'.