ŠTO TO ZNAČI

EK: Booking, ByteDance i X ispunjavaju uvjete za nadzornike pristupa

05.03.2024 u 09:08

Bionic
Reading

Europska komisija je do petka 1. ožujka 2024. primila povratne informacije od Bookinga, ByteDancea i X-a o njihovim osnovnim uslugama platforme koje potencijalno dosežu pragove iz Akta o digitalnim tržištima, zbog čega bi se na njih mogla primjenjivati nova pravila EU-a o platformama koje djeluju kao nadzornici pristupa, izvijestili su iz Komisije

Poduzeća mogu podlijegati Aktu o digitalnim tržištima ako upravljaju takozvanom osnovnom uslugom platforme, kao što su, među ostalim, tražilice, trgovine aplikacijama i usluge slanja poruka te ako ispunjavaju i sljedeće kriterije: 45 milijuna aktivnih krajnjih korisnika mjesečno i 10.000 poslovnih korisnika godišnje, znatno utječu na tržište i imaju stabilan položaj na tržištu.

Šest poduzeća već je određeno kao nadzornici pristupa za 22 osnovne usluge platforme, a pravila Akta o digitalnim tržištima primjenjivat će se na njih od 7. ožujka 2024.

Komisija ima 45 radnih dana da odluči hoće li ta poduzeća odrediti kao nadzornike pristupa. Komisija će ocijeniti i sve argumente koje su poduzeća iznijela kako bi opovrgnula pretpostavku da bi ih trebalo odrediti kao nadzornike pristupa. Ako ih se potvrdi kao nadzornike pristupa, poduzeća će imati šest mjeseci za usklađivanje sa zahtjevima iz Akta o digitalnim tržištima.