na granici

Norveški policajci red će uskoro uvoditi na - električnim biciklima

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 21.08.2018 07:47
  • Objavljeno 21.08.2018 u 07:47
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Thomas Nilsen

Premda ikoničko vozilo najčešće povezujemo s rekreacijom i ekološki prihvatljivim vožnjama do posla, e-bicikli polako mile i u druga područja djelovanja poput, konkretno, granične patrole

Električni bicikli se polako počinju korisititi i u vojne svrhe. Pioniri u primjeni ove tehnologije stižu iz norveških oružanih snaga odgovornih za nadgledanje 196 kilometara duge arktičke granice s Rusijom.

Vojnici zaduženi za granične patrole granicom često putuju u vojnim transportima sa šest kotača. Problem s takvim velikim vozilima je što proizvode buku - za razliku od bicikala koji pored očite taktičke prednosti (tišina) ne štete okolišu.

Biciklom po uljeze

Prema izvješću Barents Observera, GSV testira korištenje električnih bicikala u sklopu graničnih patrola. Prema poručniku Jørnu Qviller, granična patrola 'isprobava tehničke značajke vozila, kao i način na kojih bi ih se uklopilo u koncept svakodnevnog graničnog patroliranja. Stvar je u tome što nova metode transporta pokriva velika područja te se kreću relativno brzo'.

Novi bicikli, prema izvješću, pružaju taktičke opcije koje GSV nije imao dosad - kad god bi uočili uljeze, prilaz u vozilima odao bi njihovu poziciju, dok bi pomoću bicikala ciljevima mogli prići puno brže.

Taktička primjena

'Ovi bicikli proizvode puno manje buke. Ljudi i životinje su prilično iznenađeni kada im se grupa vojnika približi praktički odnikud.' komentiraju tvorci programa.

Premda električni bicikli vjerojatno nikad neće u cijelosti zamjeniti oklopljene transporte i ostala vozila pokretana fosilnim gorivima, izgleda da će njihovo uključivanje u flotu definitivno polučiti dobrim rezultatima.

PRIRODNI DIZAJN

Smartfone budućnosti poboljšat će - kukci

Pogledaj galeriju
8

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!