BEŽIČNO PUNJENJE MOBITELA

Nokia istražuje bežični prijenos električne energije

10.06.2009 u 14:44

Bionic
Reading

Nokia planira svojim sustavom 'hvatati' energiju postojećih izvora kao što su WiFi mreže, TV odašiljači ili odašiljači mobilnih mreža

Finski velikan Nokia sprema se na prvu komercijalnu upotrebu tehnologije sličnoj onoj na kojoj radi Marin Soljačić, hrvatski znanstvenik zaposlen na američkom tehničkom sveučilištu MIT. Soljačić je prvi izveo eksperiment s bežičnim prijenosom električne energije, pri čemu je upaljena žarulja snage 60W na udaljenosti od dva metra.

Nokia planira takvu tehnologiju ugraditi u svoje mobitele, ali za početak ima daleko manje ambicije. Njihova ideja bi bila ubrati elektromagnetsku energiju iz postojećih izvora EM zračenja kao što su mobilne mreže, WiFi mreže, TV odašiljači i radio komunikacija. Cilj je ubrati barem 50 miliwatta energije, što nije dovoljno za rad mobilnog telefona, ali će značajno usporiti pražnjenje baterije na čekanju pa čak i puniti ugašeni uređaj.

Za sada su u Nokiji uspjeli postići 'hvatanje' svega pet miliwatta energije, što je beskorisno, ali znanstvenici velike tvrtke vjeruju da će dostići svoj cilj u bliskoj budućnosti; možda već za dvije do tri godine. Konkurencija drži da Nokia neće uspjeti u svom naumu u tako kratkom vremenu u kojem oni to planiraju.