TABLETI, RAČUNALA I SVE DRUGO

Niz noviteta s ovogodišnjeg Intel Developer Foruma

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.09.2014 13:41
  • Objavljeno 17.09.2014 u 13:41
Kirk Skaugen, Intelov viši potpredsjednik

Kirk Skaugen, Intelov viši potpredsjednik

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Intel

Ovogodišnja konferencija Intel Developer Forum (IDF), koja se od 9. do 11. rujna 2014. održavala u San Franciscu donijela je pregršt noviteta i najava. Kompanija je nekoliko tjedana pred IDF 2014 najavila Broadwell tehnologiju, a izlaganja su ponešto zasjenili i Appleovi noviteti pa je ponešto izostao faktor iznenađenja. No, količina tehnologije koja je predstavljena nikako nije razočarala

Michael Dell na Intel Developer Forumu predstavio najtanji tablet-uređaj na svijetu

Tijekom izlaganja Intelova generalnog direktora Briana Krzanicha na Intel Developer Forumu predsjednik i generalni direktor Della Michael Dell predstavio je novi tablet-uređaj Dell Venue 8 7000 Series, prvi tablet-uređaj s tehnologijom Intel® RealSense™ Snapshot i najtanji tablet-uređaj na svijetu, debljine svega šest milimetara. Intel RealSense Snapshot napredno je fotografsko rješenje kojim se stvara dubinska karta visoke razlučivosti koja omogućuje mjerenje, promjenu fokusa i primjenu selektivnih filtara jednostavnim dodirom prsta. Omogućit će nove značajke i nove načine korištenja tablet-uređaja te otvoriti nove kreativne obzore za razvojne inženjere i potaknuti stvaranje aplikacija koje će promijeniti interakciju korisnika i fotografija. Korisnik će, primjerice, tijekom montaže moći premještati fokus fotografije na različite objekte u prednjem planu. Objekti na fotografiji moći će se i mjeriti. Taj tablet-uređaj sa sustavom Android temelji se na seriji procesora Intel® Atom™ Z3500, a u trgovinama će se naći na vrijeme za božićne blagdane.

Opening Ceremony i Intel predstavili narukvicu MICA, inteligentan modni dodatak za komunikaciju

Na modnom sajmu za proljeće/ljeto 2015. tvrtke Opening Ceremony i Intel Corporation predstavile su pametnu narukvicu razvijenu u okviru povijesne suradnje tih dviju tvrtki. Narukvici je naziv MICA, što je kratica njezina engleskog naziva 'My Intelligent Communication Accessory' (engl. moj inteligentni modni dodatak za komunikaciju), dizajnirao ju je Opening Ceremony, a projektirao Intel. MICA je ženski modni dodatak s komunikacijskim mogućnostima, od početka do kraja osmišljen i dizajniran u suradnji s modnim dizajnerima i globalnom tehnološkom tvrtkom.

MICA će se naći u odabranim trgovinama Barneys i Opening Ceremony prije božićnih blagdana 2014. Dodatne informacije o posebnim značajkama i mogućnostima narukvice MICA bit će objavljene uskoro.


Intel stvaranje programske opreme učinio jednostavnijim, zanimljivijim i isplativijim

Na Intel Developer Forumu korporacijski potpredsjednik i generalni direktor odjela Software Services Group Doug Fisher predstavio je alate koje će razvojnim inženjerima stvaranje programske opreme učiniti jednostavnijim, zanimljivijim i isplativijim. Fisher je objavio novi program za Intelov referentni dizajn za Android* (Intel® RDA) koji će na tržište povoljnih tablet-uređaja sa sustavom Android uvesti visokokvalitetne, pouzdane dizajne. Cilj programa jest smanjiti projektantsko opterećenje proizvođača tablet-uređaja i razvojnih inženjera smanjenjem troškova i vremena potrebnog za izlazak uređaja na tržište.

Intel će ponuditi sastavnice koje su razvojnim inženjerima potrebne kako bi iskoristili priliku koju nudi 600 milijuna uređaja u vrijednosti od 400 milijardi USD

Intelov viši potpredsjednik Kirk Skaugen obratio se okupljenim razvojnim inženjerima te objasnio kako Intel i dalje potiče inovaciju osobnih računala putem uzbudljivih novih modela i okruženja te nove razine procesorskih performansi u širokoj paleti operacijskih sustava. Ako se kao polazna točka uzmu osobna računala stara najmanje četiri godine, na globalnoj razini otvara se prilika za prodaju 600 milijuna uređaja i ostvarivanje prihoda od više od 400 milijardi dolara, što znači da je ovo doba velikih mogućnosti za razvojne inženjere koji se bave kako strojnom, tako i programskom opremom. Skaugen je ponudio jednu od prvih javnih demonstracija Intelove linije 14-nanometarskih proizvoda nove generacije za klijentska mobilna i stolna osobna računala, čija bi proizvodnja trebala započeti sljedeće godine.

IDF 2014. – Intel vam želi dobrodošlicu u internet stvari

Što je zajedničko vrčevima za pivo, invalidskim kolicima i kamionima s prikolicom? To su tek neki od svakodnevnih predmeta koji se preobražavaju u inteligentna, na podacima utemeljena rješenja konkretnih problema u okviru interneta stvari (Internet of Things, IoT). Na ovogodišnjem Intel Developer Forumu (IDF-u) Intelov potpredsjednik Doug Davis predstavio je deset najboljih IoT rješenja utemeljenih na Intelovim tehnologijama, od kojih su tri odabrana za demonstraciju prisutnima: umrežena invalidska kolica, sustav SteadyServ iKeg i rješenje za upravljanje voznim parkom razvijeno u suradnji s tvrtkom Vnomics. Intel je objavio i da s tvrtkama AT&T, Cisco, GE i IBM surađuje na stvaranju potpunih IoT rješenja i inovativnih planova za razvoj proizvoda. Te uzbudljive nove tehnologije pridonijet će izgradnji umrežene budućnosti u kojoj ćemo svi živjeti, raditi i zabavljati se.

Više o svemu je moguće pronaći na Intelovim stranicama

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!