DEMANTIJ WIKI-ADMINISTRATORA

'Nisam ni pisao ni uredio sporne tekstove o ustašama'

15.10.2013 u 12:54

Bionic
Reading

Darko Čokor, jedan od administratora hrvatske Wikipedije, nedavno je preko svojih odvjetnike demantijem reagirao na tekstove u kojima su na tportalu iznesene optužbe Facebook grupe 'Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije' prema kojima je našu inačicu online enciklopedije uzurpirala radikalna desnica

Njegovu pismenu reakciju prenosimo vam u cijelosti:

Slijedom navedenog molimo Vas da vezano za naznačene članke objavite sljedeći ispravak:

Darko Čokor, koji na Wikipediji piše pod pseudonimom SpeedyGonzales nije ni autor ni urednik nijedne od rečenica o temama ustaša, Ante Pavelića, Maksa Luburića ili dr., koje su navedene u članku od 11. rujna 2013. g. 'ONLINE KULTUROCID; Kako je hrvatsku Wikipediju uzurpirala ustašoidna desnica'.

Dakle, niti jednu od spornih rečenica Darko Čokor nije NITI NAPISAO NITI UREDIO.

Ipak valja naglasiti da su svi navedeni primjeri s Wikipedije koje iznosite zapravo neispravni i netočni citati. Radi se o kompilacijama dijelova rečenica iz različitih dijelova teksta, što je krajnje neispravan, pa čak i zabranjen način navođenja citata. Štoviše, rečenicu da 'ustaški pokret nije bio svjesno desno-radikalan, rasistički i totalitaran' nigdje u Wikipediji uopće nismo uspjeli pronaći!

Darko Čokor je do svoje pozicije na Wikipediji došao sukladno propisanim pravilima, a ne 'prljavim metodama', dok sudionici Facebook inicijative očigledno pokušavaju preuzeti kontrolu nekim zaobilaznim putovima umjesto na propisani način.

Isti očigledno ne razumiju smisao, koncept i pravila Wikipedije jer se radi o 'slobodnoj enciklopediji' u koju svatko s pristupom Internetu može unijeti svoj doprinos, ukoliko se pridržava propisanih pravila. Svaki unos, ako ne krši pravila ponašanja, smije ostati. Međutim, kod svakog unosa valja staviti i relevantan izvor podatka, a ako to nije uneseno na kraju rečenice nalazit će se napomena 'nedostaje izvor' po kojoj čitalac zna da se radi o upitnoj tvrdnji. Administratori rade na volonterskoj bazi, uz svoje redovne poslove od kojih se uzdržavaju. Ne postoji odgovornost administratora za tuđe unose, već svaki suradnik odgovara za vlastite doprinose, a administratori u svoje slobodno vrijeme kontroliraju unose te ih ispravljaju ako isti krše pravila Wikipedije. Dakle, u svakom trenutku moguće je unijeti netočan ili iz drugog razloga neprimjeren navod, a samo je pitanje vremena koliko dugo će on tamo ostati.

Darko Čokor u projektu hrvatske Wikipedije sudjeluje od samih početaka, 2004. g. Kada je dnevno na Wikipediji bilo 10-50 uređivanja te ih je tada osobno stizao svako pregledati i po potrebi ispraviti. Danas dnevno ima 500-2000 uređivanja te naša stranka nema ni vremenskih ni fizičkih mogućnosti imati osobni uvid nad svima.

Netočno je da bi Darko Čokor u svojim uređivanjima na Wikipediji promovirao ekstremno-desnu ideologiju. Isti je do danas imao više od 30.000 uređivanja na hrvatskoj Wikipediji i svako od njih potpisano je njegovim pseudonimom SpeedyGonzales te se vrlo lako mogu provjeriti njegovi doprinosi.

Netočne su i tvrdnje da je Jimbo Wales komunicirao sa suradnicima Facebook incisijative te da je tim povodom spomenuo mogućnost raspuštanja hrvatske Wikipedije ili stvaranja srpsko-hrvatske inačice. Naprotiv, on je dao intervju putem medija, iz kojeg su pojedine njegove izjave iz njegovog izvađene iz konteksta i reinterpretirane na način da zavaraju javnost kako Facebook inicijativa ima i podršku samog osnivača!'