SPREMAN ZA BORBU

Nijemac preuzeo proizvođača BlackBerrya

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 24.01.2012 11:13
  • Objavljeno 23.01.2012 u 07:50
Thorsten Heins RIM

Thorsten Heins RIM

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Pritisak dioničara bio je prejak. Nakon dva desetljeća, Jim Balsillie i Mike Lazardis više ne vode Research In Motion

Na čelnoj poziciji zamijenio ih je Thorsten Heins, dosadašnji glavni financijaš, koji je u proizvođača BlackBerryja došao prije četiri godine iz Siemensa.

Predsjednicom kompanije postala je Barbara Stymiest, također preuzevši funkciju koju je dosad dijelio bivši direktorski dvojac.

Lazardis, koji je osnovao RIM 1984., postat će njezin zamjenik, a Balsillie član upravnog odbora, no bez izvršnih ovlasti. Navodno su sami odlučili prepustiti upravljanje tvrtkom nekome drugome, piše Business Week, kako bi se uvele nove tehnologije i RIM-ovi proizvodi postali konkurentniji.

Obojica još drže po oko pet posto udjela u tvrtci i zasad ih nemaju namjeru prodavati.

Promjene na vrhu dolaze nakon što se Balsillie i Lazardis nisu uspjeli oduprijeti silovitoj navali Applea i Googlea na segment tržišta kojim su dugo dominirali, uslijed snažnog pritiska dioničara, predvođenih tvrtkom Northwest & Ethical Investment. Dio dioničara, među kojima je korporacija Jaguar Financial, već neko vrijeme traži i da se tvrtku podijeli na dva dijela, spoji s drugom kompanijom ili proda.

Dionice kanadske tvrtke lani su izgubile 75 posto vrijednosti zbog pada prodaje (88 posto od 2008., kada je tvrtka vrijedila više od 80 milijardi dolara, više od 440 milijardi kuna), a dva su direktora (obojica pedesetogodišnjaci) kritizirana zbog izbacivanja nekonkurentnih proizvoda na tržište.

Novog direktora Heinsa analitičari smatraju kvalitetnim operativcem kojemu manjka vizije. Čini se da će do daljnjega zadržati fokus na postojećem softveru (umjesto, recimo, prijelaza na Android) te ubrzati razvoj proizvoda.

Stymiest je nekad bila direktorica Royal Bank of Canada, partnerica u Ernst & Youngu te glavna financijašica u tvrtci BMO Nesbitt Burns. U RIM je došla 2007. godine.

Mjesto direktora marketinga je još uvijek prazno. Tu je dužnost privremeno preuzeo Balsillie, nakon što je iz firme u ožujku prošle godine otišao Keith Pardy.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!