(NE)SIGURNA ZAŠTITA

Ni digitalni kondom neće spasiti vaš USB od napada?

28.08.2014 u 20:18

Bionic
Reading

Danas, kada veliki broj uređaja koristi upravo USB priključak za punjenje baterije, a ne samo kao podatkovnu vezu, sve je izraženiji problem sigurnosti. Na brojnim javnim mjestima su dostupni USB utori za punjenje, no iako ih se želi koristiti samo za punjenje, oni mogu poslužiti i kao svojevrsna legla virusnih infekcija. Rješenje stručnjaci vide u USB kondomu

Sigurnosni stručnjaci su kreirali posepban komad hardvera nazvan USBCondom, koji služi kao zaštitna barijera pred hakerskim napadima i pokušajima infekcije po spajanju uređaja preko USB veze na javnim i sumnjivim mjestima.

USB se sastoje od više kontakata, od kojih neki prenose podatke, a drugi služe za prijenos električne energije. USBCondom je zapravo mali dodatak s muškim i ženskim portovima koji se spajaju između uređaja i javnog ili sumnjivog USB utora. Time se prekida svaka podatkovna veza, ali se otvara mogućnost (sigurnog) punjenja uređaja.


Sigurnosna kompanija Xipiter je lani otkrila prvo rješenje koje se brzo rasprodalo, a sada putem Crowd Supply kampanje žele financirati veću količinu 'kondoma'. Jedan primjerak ove zaštite košta 10 američkih dolara (otprilike 58 kuna), a čini se kako štiti i od velikog sigurnosnog problema u srži USB standarda.

Naravno, slični komadi hardvera su već ranije postojali, a u nekim uređajima je softverski moguće ukloniti podatkovnu vezu - pa tko voli nek' izvoli.