DOMAĆI SOFTVER

Netaknuti otočni krajolici: Rab ima zanimljivu novu turističku aplikaciju

02.12.2020 u 13:14

Bionic
Reading

Biciklom ili pješice, uz aplikaciju možete istražiti 40 kilometara duge poučne staze s više od 30 arheoloških, sakralnih i etnografskih lokaliteta skrivenih u netaknutim otočnim krajolicima

Mobilna aplikacija Rab Archaeological Traces objedinjuje tri poučne staze koje se protežu kroz Kampor (staza Capo Fronte), Lopar (staza Epario) i Supetarsku Dragu (staza Frux).

Pomoću nje moguće je proći 34 info točke sa zanimljivostima o prirodnoj i kulturnoj baštini otoka – arheološkim, sakralnim i etnografski značajnim lokalitetima ili područjima.

Aplikacija je svojevrsna nadogradnja istoimenog projekta iniciranog u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

U prvoj fazi projekta, koja je javnosti predstavljena u lipnju ove godine, uređene su poučne staze, dok je u drugoj fazi izrađena interaktivna mobilna aplikacija kao svojevrsni vodič za individualno istraživanje otoka ili kao pripomoć prilikom vođenih tura.

Aplikacija obuhvaća navigaciju, proširenu stvarnost (virtualne likove), audio i video sadržaje, razne zanimljivosti, pitalice, igrice i fotografiranje u proširenoj stvarnosti, a ima ugrađenu statistiku i sustav nagrađivanja.

U trgovinama Google Play i App Store dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku, dok bi tijekom iduće godine trebala dobiti i izdanja za njemački i talijanski.

U izradi aplikacije kao stručni suradnici sudjelovali su arheolozi Ana Konestra i Ranko Starac. Za izvedbu je bila zadužena tvrtka PokloniMe.

Staze Rab Archaeological (T)races moguće je proći pješice ili biciklom. Prilagođene su gotovo svim uzrastima. Uz navigaciju i informacije o samim lokalitetima, aplikacija pruža i niz zanimljivosti, legendi i predaja vezanih za otok i život na njemu.

Rab Archaeological (T)races zajednički je projekt Centra za kulturu Lopar, Pučkog otvorenog učilišta Rab te Turističke zajednice Općine Lopar i Turističke zajednice Grada Raba koji se provodi u partnerstvu s Institutom za arheologiju i Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka.

Aplikacija je izrađena uz financijsku potporu Grada Raba i Općine Lopar.