GANIMED

Neobično otkriće: Poslušajte kako zvuči najveći mjesec Sunčevog sustava

20.12.2021 u 09:37

Bionic
Reading

NASA je službeno objavila snimke koje je snimila tijekom preleta pored Jupiterovog mjeseca Ganimeda ranije ove godine

Jupiterov ledeni mjesec Ganimed ujedno je i najveći mjesec našeg Sunčevog sustava. Razumijevanje njegove prošlosti i sastava kontinuirana je misija brojnih znanstvenika koji su nedavno javnosti otkrili snimku koju je sonda Juno snimila dok je pokraj njega proletjela. Riječ je o snimci od 50 sekundi koju možete preslušati te koja je napravljena pomoću električnih i magnetskih očitanja mjesečeve magnetosfere.

Izvor: Društvene mreže

Očitanja je NASA pretvorila u snimku koja odazire sakupljene emisije i pretvara ih u slušljivu datoteku. Premda se ne radi o doslovnim zvukovima Ganimeda, snimka uz malo mašte dočarava intenzitet njegovog magnetskog polja.

Scott Bolton, glavni istražitelj u misiji Juno sa Southwest Research Institutea u San Antoniju snimku je predstavio tijekom jesenjek okupljanja American Geophysical Uniona. Podsjetnimo, letjelicu Juno smo lansirali 2011. kako bi bolje razumjeli kako divovski planeti nastaju, kao i ulogu koju vrše u stvaranju Sunčeva sustava.

POGLED U SVEMIR

[FOTO] Svemirski teleskop koji je promijenio način na koji gledamo prema zvijezdama - pročitajte deset fascinantnih stvari o Hubbleu

Pogledaj galeriju

'Ova snimka je dovoljno divlja da možemo zamisliti kako letimo uz Juno dok prolazi pored Ganimeda prvi put u dva desetljeća' rekao je Bolton u NASA-inoj službenoj objavi. 'Ako pažljivo slušate, možete čuti naglu promjenu visokih frenkvencija oko sredine snimke - one predstavljaju ulazak u drugi dio Ganimedove magnetosfere'.

Junov prelet pored Ganimeda desio se tijekom 34. leta oko Jupitera - najbližeg do sad. Ganimed je, usporedbe radi, veći od Merkura. Letjelica je, zaključuje Gizmodo, pokraj mjeseca projetjela na 1038 kilometara od površine pri brzini od 67.000 kilometara na sat.