IDIOTSKA POŠAST

Nemojte biti glupi i poginuti zbog selfieja, upozorava HGSS

08.07.2016 u 15:55

Bionic
Reading

Selfieji nisu još proglašeni službenim uzrokom smrti, ali sve je više incidenata sa smrtnim ishodom u koje su bili upleteni. I naša gorska služba spašavanja upozorava na njih

Nedavno se njemački turist strmoglavio u smrt nakon što je pozirao skačući po zabranjenom području ostataka drevnog grada Machu Picchua u Peruu. Dan prije njega još jedan turist je smrtno stradao pokušavajući snimiti selfie na vrhu vodopada Gocta u toj zemlji.

Prema istraživanju koje je proveo Priceonomics, najčešći uzrok smrti povezanih sa selfiejima su padovi s visina i utapanja. Prosječna žrtva stara je tek 21 godinu, a 75 posto prijavljenih slučajeva su muškarci. Žene su sklonije selfiejima, ali muškarci su skloniji rizicima dok rade autoportrete kamerom na mobitelu.


Pojava je globalnih razmjera: u siječnju ove godine u Indiji je zabilježen najveći broj smrti povezanih sa selfiejima na svijetu, s iznimno visokim brojem utopljenika starih između 15 i 25 godina, što je vlasti nagnalo na dodavanje zona u turistički atraktivnim lokacijama u kojima oni nisu dozvoljeni.

Upozorenjem se na Twitteru oglasila i Hrvatska gorska služba spašavanja:


Ruske su vlasti prošle godine zbog velikog broja smrtnih slučajeva bile prisiljene izdati javni vodič za sigurno snimanje selfieja, a norveška turistička zajednica tome je posvetila dio svojih službenih stranica. Među ruskim žrtvama bio je i mladić na Instagramu poznat kao drewsssik, koji je objavljivao fotografije snimljene na opasno visokim lokacijama sve dok ga pad s visine od devet katova nije koštao života.

Nemali je broj smrtnih slučajeva zabilježen i zbog snimanja rizičnih fotografija općenito. Prošle Nove godine student je poginuo u New Yorku pri penjanju fasadom hotela Four Seasons. Egzotična fotka koštala ga je glave.

Više:Next Web