Iznenađenje u Las Vegasu

'Nema ulaska na stražnja vrata': Appleova direktorica odbila FBI i javno obranila politiku šifriranja iPhonea

08.01.2020 u 15:16

Bionic
Reading

Bio je to rijetka prilika da se uživo čuje mišljenje nekog visoko pozicioniranog djelatnika kompanije koja tradicionalno izbjegava javne nastupe na industrijskim konferencijama

Jane Horvath, žena zadužena za privatnost Appleovih proizvoda, pojavila se na ovogodišnjoj CES-ovoj tehnološkoj konferenciji u Las Vegasu i tamo rekla kako su iPhonei podložni krađi pa moraju biti šifrirani zbog zaštite vitalnih osobnih podataka, naročito oni financijski i zdravstveni, javlja Business Insider.

'Naši su telefoni relativno mali pa se lako gube i kradu', rekla je Horvath. 'Držimo li podatke o našem zdravlju i imovini na našim uređajima, moramo se pobrinuti da ih nećemo izgubiti ako zametnemo uređaj na kojem smo ih pohranili.'

Bio je to rijetka prilika da se uživo čuje mišljenje nekog visoko pozicioniranog djelatnika kompanije koja tradicionalno izbjegava javne nastupe na industrijskim konferencijama. Na prošlogodišnjem CES-u Apple je bio vidljiv samo putem ogromnog panoa s kojeg je vrištala poruka: 'Što se događa na vašem iPhoneu, ostaje na vašem iPhoneu'. U Los Angelesu je pak bio postavljen natpis: 'Privatnost je ugrađena'.

Horvath je dodala da ne podržava stvaranje nekog stražnjeg ulaza kroz koji bi policija i organi istrage imali olakšani pristup šifriranim telefonima.

Horvath je javno istupila nakon što je FBI u ponedjeljak Appleu poslao pismo u kojem kompaniju moli da pomogne u otključavanju dva iPhonea. Ti telefoni pripadaju čovjeku osumnjičenom za prošlotjednu pucnjavu u Pensacoli na Floridi, u kojoj su ubijene tri osobe.

Još nije jasno hoće li i kako Apple pomoći policiji u istrazi. Dosad je tvrtka uporno odbijala pomoći istražiteljima da pristupe telefonima osumnjičenima za razne zločine.

Poznat je slučaj iz 2015. godine kad je Apple odbio pomoći vladinim dužnosnicima koji su zatražili pristup iPhoneu terorista koji je u San Bernardinu ubio 14 ljudi. FBI je ustrajao i na kraju je uspio probiti zaštitu uređaja uz pomoć nepoznate treće strane.

Tko je Jane Horvath, Appleova direktorica koja je FBI-u rekla 'ne' Izvor: Društvene mreže / Autor: W&M Alumni Magazine

Nakon slučaja iz San Bernardina, izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je da stvaranje takozvanih stražnjih vrata za ulazak u iPhone nije dobro rješenje. Isto je sad na CES-u ponovila i Horvath, da 'ugradnja stražnjih vrata u šifriranje nije način na koji ćemo riješiti ta pitanja'.