tehno savjeti

Ne znate što se to događa s baterijom iPhonea? Evo mogućih rješenja problema

06.10.2022 u 15:35

Bionic
Reading

Propadanje bilo kojeg pametnog telefona s vremenom nije moguće spriječiti, no definitivno postoje načini na koje ga možete usporiti. Donosimo nekoliko onih kojima ćete učiniti bateriju iPhonea što dugovječnijom

Ne postoji baš nikakav način da se garantira koliko će trajati baterija iPhonea jer mnogi čimbenici utječu na njeno zdravlje. Međutim postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da je održite trajnijom.

Ako želite koristiti svoj iPhone što je duže moguće, evo nekoliko savjeta za održavanje zdravlja njegove baterije u godinama koje dolaze.

1. Izbjegavajte maksimiziranje ciklusa punjenja

Prema Appleu, nakon otprilike 500 ciklusa punjenja iPhone zadržava samo do 80 posto svog izvornog kapaciteta baterije. Kroz jedan ciklus punjenja prolazite kada potrošite 100 posto baterije svog iPhonea te ga ponovno napunite.

Općenito, što manje koristite iPhone, prolazite kroz manje ciklusa punjenja i baterija će duže trajati.

  • +6
iPhone 14 - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Bitno je znati da držanje uređaja potpuno napunjenim ili potpuno ispražnjenim jednako tako može negativno utjecati na zdravlje baterije. Stoga bi trebao biti na između 40 i 80 posto napunjenosti baterije što je više moguće.

2. Isključite ono što ne koristite

Da biste koristili manje ciklusa punjenja i održali zdravlje baterije iPhonea, trebali biste isključiti sve funkcije na njemu koje vam nisu potrebne, kao što su osvježavanje aplikacije u pozadini, bluetooth, postavke lokacije i push obavijesti, koje su znatni 'žderači' baterije, a možete ih pronaći u postavkama uređaja.

Također možete smanjiti svjetlinu svog iPhonea i omogućiti manje obavijesti kako biste izbjegli stalno buđenje zaključanog zaslona.

  • +5
iPhone 14 Pro Max - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

3. Ne ostavljajte iPhone predugo bez punjenja

Ćelije koje čine litij-ionske baterije imaju ograničen vijek trajanja.

Jedna od najvećih grešaka je dopuštanje da se telefon potpuno isprazni. Kada se baterijska ćelija istroši i ostavi tako dulje vrijeme, može ući u stanje ‘dubokog pražnjenja’ i nikada više neće raditi.

Srećom, baterije za iPhone imaju rezervu čak i kada su isključene kako bi se izbjegao ovaj problem. Ali ako vaš iPhone ‘umre’, ne zaboravite ga ponovno napuniti što je prije moguće.

4. Ne ostavljajte iPhone napunjen preko noći

Mnogi ljudi pune svoje telefone preko noći jer je to najprikladnija opcija. Međutim to može biti loše jer prekomjerno punjenje iPhonea može rezultirati oštećenjem baterije i skratiti joj vijek trajanja.

Često prekomjerno punjenje oštećuje bateriju jer tjera više struje u već pune ćelije nego što je predviđeno. To također znači da vaš iPhone većinu noći provodi na 100 posto napunjenosti, a što je loše za zdravlje baterije.

Srećom, postoji ugrađena optimizirana mogućnost punjenja koja pomaže u održavanju zdravlja baterije vašeg iPhonea. Možete je omogućiti tako da odete na Postavke > Baterija > Stanje baterije i uključite Optimizirano punjenje baterije. Ako skinete telefon s punjenja otprilike u isto vrijeme svaki dan, vaš će iPhone naučiti ovaj obrazac i izbjeći punjenje do 100 posto sve dok vam ne zatreba.

5. Koristite samo službene Appleove punjače

Mnoge beskrupulozne tvrtke proizvode punjače za iPhone izuzetno niske kvalitete. Iako mogu puniti uređaj, ove punjače nije certificirao Apple, što znači da ne održavaju istu kvalitetu i kompatibilnost s baterijom iPhonea.

Za svoju sigurnost i zdravlje baterije vašeg iPhonea koristite samo dodatke s certifikatom Applea.

6. Izbjegavajte ekstremne promjene temperature

Čuvanje iPhonea od ekstremnih temperatura pomoći će mu da izdrži cijeli životni vijek bez oštećenja osnovnih komponenti. Stoga pridržavanje ove mjere može pomoći u održavanju zdravlja baterije vašeg iPhonea.

Ekstremno niske temperature mogu uzrokovati skraćeni životni vijek baterije, utjecati na njenu sposobnost da puni uređaj ili uzrokovati njezin potpuni prestanak rada. S druge strane ekstremno visoka razina može vas trajno spriječiti u korištenju nekih značajki telefona, a što može utjecati na ukupnu učinkovitost baterije.

  • +13
iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

7. Ažurirajte na najnoviju verziju iOS-a

Također, jedan od ključnih načina održavanja baterije iPhonea je ažuriranje operativnog sustava. Kako vrijeme prolazi, vaš iPhone prima ažuriranja softvera koja poboljšavaju njegovu brzinu i performanse, što dugoročno održava bateriju u dobrom stanju.

Osim toga, ova ažuriranja često dolaze s novim značajkama za uštedu baterije. Naprimjer, uvođenje Screen Timea u jednom od ažuriranja pomaže u praćenju koliko vremena korisnici provode na svojim uređajima i koje aplikacije najviše koriste. Zatim mogu prilagoditi svoje dnevne navike kako ne bi provodili previše vremena na telefonima.

8. Napunite bateriju do 50 posto prije nego što spremite iPhone

Zadnji savjet odnosi se na iPhone koji namjeravate držati u ladici. Kada kupite novi uređaj, nema potrebe da bacate stari. Zadržavanje funkcionalnog uređaja koji će služiti kao rezerva jedan je od ekološki prihvatljivih načina da spriječite da vaš stari iPhone postane e-otpad.

Bitno je održavati zdravlje baterije jer inače možete završiti s uređajem koji ne radi sljedeći put kada ga izvadite iz ladice.

Sve što trebate učiniti je napuniti bateriju iPhonea na oko 50 posto i isključiti ga kako biste spriječili trošenje prije nego što ga spremite. Zatim postavite podsjetnik za ponovno punjenje iPhonea do 50 posto svakih šest mjeseci ako znate da ga u međuvremenu nećete koristiti ili puniti, piše MakeUseOf.