sigurnost na internetu

Ne želite postati žrtvom kibernetičkog napada? Držite se ovih jednostavnih pravila

12.10.2019 u 08:00

Bionic
Reading

Stručnjak za kibernetičku sigurnost preporuča ove korake kako biste bili sigurni da će vaši računi ostati otporni na hakerske pokušaje da se dočepaju vaših podataka i ukradu vam šifre i lozinke

Mnogi hakirani korisnici interneta prije toga uopće nisu poduzimali ni osnovne mjere predostrožnosti kako bi se zaštitili i zbog toga su bili laka meta napada, kaže Alex Heid, šef službe za istraživanje i razvoj tvrtke SecurityScorecard.

'Zamislite samo da imate lijep automobil i da ga ostavite otključanog u lošem kvartu. A internet je najgora četvrt koju možete zamisliti'. objasnio je Heid za Business Insider. Zato slijedite ove preporuke stručnjaka kako biste izbjegli zamke u koje biste lako mogli upasti i tako vaše račune i osjetljive podatke izložiti hakerima.

Često mijenjajte svoje lozinke

Hakeri skupljaju milijune vjerodajnica i lozinki za prijavu u internetske baze podataka. S tim podacima oni se pokušavaju prijaviti na druge internetske stranice pomoću iste e-pošte i zaporke, pretpostavljajući da će korisnici imati istu lozinku na svim platformama. Upotreba različitih lozinki na različitim internetskim stranicama spriječit će ovu strategiju.

Ne koristite ista sigurnosna pitanja na različitim stranicama

Slijedeći isti princip, ako jedna internetska stranica bude ugrožena zbog curenja podataka, hakeri mogu dobiti pristup sigurnosnom pitanju i odgovoru koji ste postavili kako bi resetirali zaporku. Ako isto pitanje koristite na svim internetskim stranicama, hakeri će se lako domoći vaših zaporki na svakom vašem računu.

Upotrijebite lažne podatke kako biste zbunili hakere

Pitanja o resetiranju zaporke obično traže osobne podatke poput djevojačkog prezimena majke ili ulice u kojoj ste odrasli. Umjesto da tražene praznine ispunite istinitim podacima, koristite lažne ili nekom internom šalom koju hakeri neće shvatiti. Ova je taktika naizgled nepraktična, ali može biti učinkovita.

Počnite koristiti upravitelje lozinkama

'Uvijek preporučujem korištenje rješenja za upravljanje lozinkom poput Keypassa ili sličnih programa za upravljanje različitim lozinkama', savjetuje Heid.

Upravitelji zaporki mogu generirati duge, teško pogodive lozinke i automatski ih spremiti na internetske stranice, što olakšava raznolikost lozinki i teško ih je probiti.

Ne ostavljajte osobne podatke po društvenim mrežama

Budite oprezni s dijeljenjem informacija koje bi hakeri mogli prikupiti o vama na društvenim mrežama, posebno ako te podatke upotrebljavate za pitanja o resetiranju zaporke.

'Imena kućnih ljubimaca, rođendani djece, mjesta koja ste obišli na bračnom putovanju... sve su to uobičajeni podaci koji se upotrebljavaju prilikom resetiranja zaporki, a koje možete dobiti na društvenim mrežama+, upozorava Heid.

Prihvatite europski izazov kibernetičke sigurnosti: ECSC svake godine okuplja mlade talente na natjecanju za europski izazov br. 1 Izvor: Društvene mreže / Autor: ENISAvideos

Koristite multifaktornu provjeru autentičnosti kad god možete

Jedan od najpouzdanijih načina sprečavanja hakera da se domognu vaših podataka je korištenje višefaktorskih provjera identiteta slanjem SMS koda na telefon ili obavještavanja putem aplikacije.

'To je doista najlakši i prilično efikasan način da se osigurate i ne postanete laka meta hakera', zaključuje Heid.