NEZASITNI SU

Nova Facebookova aplikacija za Instagram želi lokaciju, popis prijatelja pa čak i stanje baterije...

07.10.2019 u 10:22

Bionic
Reading

Aplikacija Threads, između ostalog, želi pristup podacima o vašoj lokaciji i kamo se krećete, kad vježbate, u kakvom je stanju baterija vašeg smartfona, jeste li spojeni na Wi-Fi ili mobilni internet, tko su vaši bliski prijatelji...

Nova Facebookova aplikacija za razmjenu poruka Threads, o kojoj smo nedavno pisali, navodno bi trebala osigurati privatniju komunikaciju s bliskim osobama na Instagramu. Ali, ujedno i traži puno podataka o vama.

Aplikacija za operativne sustave Android i iOS, između ostalog, želi pristup podacima o vašoj lokaciji i kamo se krećete 24 sata u danu, sedam dana u tjednu; kad vježbate, u kakvom je stanju baterija vašeg smartfona, jeste li spojeni na Wi-Fi ili mobilni internet, tko su vaši bliski prijatelji...

TEHNO SAVJETI

Incidenti su sve češći: Ovih pet načina za zaštitu smartfona od hakera morate znati

Pogledaj galeriju

Bez nekih od navedenih podataka aplikacija ne bi mogla raditi to što obećava, ali nismo ni približno uvjereni kako je to slučaj s, primjerice, praćenjem tjelovježbe ili popunjenosti kapaciteta baterije.

Zaokret, ali ne i promjena

Kako je riječ o Facebooku, uputno je i zapitati se hoće li se prikupljenim podacima koristiti samo oni ili će završiti u rukama manje ili više povjerenja vrijednih partnera.

Kao što smo naučili tijekom skandala s tvrtkom Cambridge Analytica i u drugim slučajevima, s korisničkim podacima se može štošta dogoditi. Nakon što su se našli pod pritiskom zbog zlorabe korisničkih podataka u Facebooku su pokušali izvesti zaokret kako bi pokazali da su ih spremni zaštititi.

Obećali su uvesti enkripciju u aplikacije za razgovor, kao i prebaciti fokus masovnog na intimnije oblike komuniciranja, na čemu počiva i aplikacija Threads. Ali, također su jasno stavili do znanja kako taj zaokret neće suštinski promijeniti način na koji prikupljaju podatke.

Korisnici Threadsa mogu odbiti dati dozvolu za stalni pristup podacima, no to neće promijeniti jednu od ključnih značajki Threadsa, auto-status, koja automatski vašim prijateljima javlja gdje se krećete i što radite.

Statuse je, doduše, moguće ručno mijenjati ako imate vremena i volje stalno se time baviti, piše Business Insider.