INTERNET LAŽNJACI

Ne, djecu nam EU neće čipirati od ove godine

23.01.2014 u 19:28

Bionic
Reading

'Od svibnja 2014. na snagu će stupiti regulacije EU koje zahtijevaju mikročipiranje novorođenčadi', stoji u jednom od brojnih tekstova iste ili slične tematike objavljenih ovih dana. Izvor ove informacije je stranica topinfopost.com, barem što se engleskog jezika tiče. Čini se kako je u pozadini svega jedan satirični komad na talijanskom iz 2013.

Sulude teorije zavjere su, zahvaljujući takvim neodgovornim tekstovima mamcima, postale i prilično opasne. Na stranici koja je 'izvor' vijesti se već u komentarima vidi kako brojni čitatelji žele odustati od rađanja djece u bolnicama, navode se tužbe prema državama koje budu tražile čipiranje i sl.

Srećom, u pitanju je najobičniji (ali i dalje opasan) internetski 'lažnjak', baš kao i tucet drugih koji se posljednjih godina pojavljuju diljem mreže svih mreža. Stranica topinfopost.com se opisuje kao 'News site koji ručno skuplja informacije i vijesti diljem svijeta te ih pruža u kratkom obliku', a sjedište joj je u Londonu. Kratka pretraga za informacijama dovodi do odredišta na kojem se obično otkrivaju lažne vijesti i informacije - snopes.com. Ta stranica otkriva i da je stvarni izvor ove vijesti o čipiranju beba zapravo (satirični) lažnjak talijanske stranice Giornalettismo.

Čak je i fotografija koja stoji na topinfopost.com vijesti potpuno nevezana za čipiranje beba, navodi se na snopes.com, gdje otkrivaju kako je u pitanju 'bio-žig', svojevrsna Google/Motorola 'tetovaža' kojom će se jednog dana možda moći zamijeniti unošenje lozinki na mobilnim telefonima i slične radnje.

Dok se brojni drugi izvori pozivaju na lažnu vijest, opet vrijedi imati na umu da takve regulacije jednostavno ne postoje. Europa nije jedino odredište za koje se svako malo pojavljuju lažnjaci vezani uz čipiranje stanovništva. Već neko vrijeme je online dostupan i niz tekstova koji 'otkrivaju' kako Obamacare program u SAD-u zapravo služi tome da se u sve stanovnike ugradi RFID čip za identificiranje, praćenje i ostale (ne)zamislive stvari.

Čak i tu su ulogu imali satirični komadi poput onoga iz National Reporta da su 'ponosni i patriotski stanovnici jednog gradića poslužili kao pokusni kunići', na što su odmah reagirali teoretičari zavjera, ne prepoznavši šalu.