NOVI NAČIN UPRAVLJANJA

Namignite i vi svom smartfonu

10.07.2017 u 09:42

Bionic
Reading

Dodir, geste, oči i glas više nisu dovoljni - uskoro bi mogli upravljati pametnim telefonima tako što ćemo im namigivati

Smartfonima uglavnom upravljamo tako što kuckamo i potežemo prstom po njihovim zaslonima. No, to nije uvijek lako, a ponekad niti moguće. Kao što znaju svi koji su pokušali koristiti pametne telefone u rukavicama ili tijekom kuhanja.

Moguća alternativa su servisi upravljani glasom poput Googleovog Assistanta. Ali, što ako ste u okruženju koje je prebučno kako bi mobitel mogao razaznati što tražite od njega? Ili ste u situaciji u kojoj nije uputno na glas izdavati upute telefonu?

Upoznajte EarFieldSensing

Pa, na pomolu je nova mogućnost koja će koristiti vaše lice. EarFieldSensing (EarFS), kojeg razvijaju u njemačkom Institutu za istraživanje računalne grafike Fraunhofer IGD, uređaj je nalik slušalici koji mjeri promjene u ušnom kanalu koje nastaju uslijed pomicanja mišića lica. 

Njegovi tvorci tvrde kako je dovoljno osjetljiv da bimogao zabilježiti i najmanje pokrete lica ili glave, a da mu pritom ne smetaju drugi pokreti tijela, poput onih povezanih uz hodanje.

Tako može prepoznati veliki broj gesti, od kojih je svaku moguće upotrijebiti za interakciju sa smartfonom, zahvaljujući čemu je moguće primjerice odgovoriti na poziv a da pritom ne dodirujete ili uopće ne gledate telefon.  Može prepoznati i umor pa upozoriti vozače kad je vrijeme za zaustavljanje i odmor.

Zasad još nije spreman za komercijalizaciju, ali kad će (i ako će) biti moći ćemo upravljati mobitelom namigujući mu ili pomoću osmijeha, piše Tech Radar.

EarFieldSensing: A Novel In-Ear Electric Field Sensing to Enrich Wearable Gesture Input through... Izvor: Društvene mreže / Autor: Denys J.C. Matthies