Include u ofenzivi

Nakon propalog prvog pokušaja, pametne klupe iz Solina ipak osvanule u Australiji

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 16.05.2017 11:44
  • Objavljeno 16.05.2017 u 11:44
Ivan Mrvoš

Ivan Mrvoš

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivan Mrvoš

Dugoročni cilj je postaviti Include na mjesto vodećeg europskog izvoznika pametne urbane opreme, kaže mladi poduzetnik Ivan Mrvoš

Solinska tvrtka Include nedavno je postavila svoju prvu pametnu klupu u australskom gradu Melbourneu. 'Prve klupe za Australiju poslali smo prije otprilike pola godine. Do sada smo ih instalirali na nekoliko lokacija širom Australije, a od velikih gradova još samo čekamo odobrenje za instalaciju u Sydneyu', rekao je tportalu osnivač i direktor Includea Ivan Mrvoš.

Zanimljivo, te klupe nisu bile dijelom ugovora koji je predviđao isporuku ukupno 2.700 klupa u tu daleku zemlju, o kojem je tportal već pisao.

'Za nas je taj ugovor postao poslovno i životno iskustvo. Naime, tvrtka s kojom smo tada ušli u suradnju napravila je probleme već prilikom prve narudžbe, a onda smo otkrili kako su imali dosta burnu prošlost s australskim zakonima. Odmah po primitku informacija raskinuli smo suradnji s njima', pojasnio je Mrvoš. 

Cijeli slučaj je privukao pažnju australske javnosti, pa su se počele javljati tvrtke s prijedlozima za suradnju. 'Dosta brzo smo našli novog partnera s kojim odlično surađujemo nešto više od pola godine. 

Nova strategija izlaska na tržište

Ljudi u Australiji su oduševljeni našim pametnim klupama. Na tjednoj bazi imamo nove odlične informacije ‘od dolje’. U proteklih nekoliko tjedana primijetili su nas svi veći australski mediji tako da smo nekoliko puta bili na nacionalnoj televiziji, u novinama i medijskim portalima. 

Osim medija, ulazimo u suradnju i s dvije velike australske tvrtke – Telstra i Synergy. Telstra je jedan od najvećih teleoperatera i poprilično su zainteresirani za integraciju našeg sustava daljinskog nadzora i upravljanja klupama unutar njihova sustava te za prodaju naših klupa. Synergy je jedan od najvećih distributera električne energije. Obje tvrtke već su kupile klupe te ih trenutno promoviraju na tržištu', rekao je Mrvoš.  

U planu su bili i pilot projekti u Katru, Sjedinjenim Državama te Švicarskoj. No, Include je promijenio strategiju izlaska na tržište u međuvremenu.

'Više se ne bavimo određenim tržištima, već izlazimo na jako velik broj tržišta paralelno. Osim Katara, SAD-a i Švicarske naše klupe su u Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Belgiji, Danskoj Švedskoj, Mađarskoj, Kazahstanu…

Na nekim tržištima smo postavili tek nekoliko klupa kako bi napravili određeno istraživanje tržišta, a na nekim tržištima poput Slovačke, Mađarske ili Kazahstana prodajemo veće količine naših klupa.  Jako brzo zauzimamo i glavne gradove, pa tako do sada imamo klupe u Zagrebu, Bratislavi, Pragu i Astani u Kazahstanu', obrazložio je Mrvoš.  

U prošloj godini instalirali su oko 130 klupa, od čega je oko 80 posto bilo u Hrvatskoj. Ove godine taj broj su već davno premašili.

Ivan Mrvoš i njegova pametna klupa (7)

Ivan Mrvoš i njegova pametna klupa (7)

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

'Cilj do kraja godine je instalirati više od 600 klupa, od čega barem pola mora biti u izvozu. Vjerujem da će upravo ova godina biti prva s milijunskim prihodima u izvozu. To je jedan od glavnih ciljeva kojega sam stavio pred sebe i svoj tim. Tek kada to postignemo možemo za sebe reći da smo izvozna tvrtka. 

Dugoročni cilj je postaviti Include na mjesto vodećeg europskog izvoznika pametne urbane opreme, a to zasigurno neće biti lagan posao. 

Što se tiče lokacija, teško je reći gdje će sve klupe biti postavljene, ali planiramo napraviti ofenzivu prema svim većim gradovima u Europi', najavljuje Mrvoš.

Include je nedavno prikupio više od 410 tisuća eura investicija na platformi Funderbeam.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!