VIDI E-NOVATION 2019

Nakon osam godina časopis Vidi ponovno dijeli nagradu za najbolju visokotehnološku inovaciju

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 03.12.2019 15:28
  • Objavljeno 03.12.2019 u 15:28
tportal

Izvor: VIDI / Autor: Miroslav Wranka

Osim nagrade Teslino jaje za najbolje hi-tech inovacije, posebnim priznanjem Vidi Cool Tech ideja nagrađene će biti i dobre ideje koje imaju potencijal prerasti u kvalitetne inovativne projekte

Povodom 25 godina djelovanja izdavačka kuća Vidi ponovno je zbog velikog interesa javnosti organizirala natječaj za najbolje visoko-tehnološke projekte i proizvode Vidi e-novation, pod motom 'Sanjaj i ostvari' i uz podršku Instituta Ruđer Bošković.

Pobjednici natječaja kojim se traže najbolje visokotehnološke inovacije bit će proglašeni u Smaragdnoj dvorani zagrebačkog hotela Esplanade u četvrtak, 5. prosinca ove godine.

MREŽA SVIH MREŽA

[FOTOPRIČA] Prije 27 godina Hrvatska je dobila internet. Prisjetimo se zajedno kako je sve počelo

Pogledaj galeriju
19

Uz dodjelu nagrada Teslino jaje tijekom svečanosti, koja počinje u 11 sati, predavanja će održati Mate Rimac (Rimac Automobili), Gordan Lauc (Genos) i Ivanka Jerić (Institut Ruđer Bošković).

Na panel raspravi spomenutim govornicima pridružit će se i hrvatska violinistica Renata Novoselec koja je osmislila inovativnu metodologiju učenja sviranja violine posvećene gluhima i osobama s mentalnim i fizičkim poteškoćama.

Panelisti će otkriti što je ključno kako bi se prošao put od ideje do ostvarivanja punog potencijala inovacije i zašto je inovacija bitan kotač u napretku znanosti, društva i poslovanja.

Rimac jedan od prvih dobitnika

Natječaj Vidi e-novation pokrenut je još 2005. godine kako bi potaknuo pojedince, tvrtke svih veličina i pripadnike akademske zajednice da prijave svoj visokotehnoloških proizvod u formi dokaza koncepta ili potpuno zreloj fazi te pred stručnim žirijem pokažu po čemu je njihovo rješenje bolje i kvalitetnije od drugih trenutno dostupnih na tržištu.

Redovno je održavan sve do 2011. godine u kojem razdoblju je prepoznato i nagrađeno desetke inovacija malih startupova, a danas uspješnih tehnoloških tvrtki poput Nanobita, SalePoda, ShoutEma, Bytelaba te mnogih drugih, ali i tvrtki poput Ericssona Nikole Tesle.

Mate Rimac

Mate Rimac

Izvor: VIDI / Autor: VIDI

Jedan od prvih dobitnika bio je i Mate Rimac. 'Tko zna što bi bilo da nije bilo Vidijevog natječaja, da nije bilo mog tadašnjeg profesora Vlainića u srednjoj školi koji me pogurao, vjerojatno ne bi danas bilo ni Rimac automobila. Vidi e-novation mi je uvijek drag baš zbog toga što se sjetim kako je to bilo na početku. Taj natječaj mi je bio poticaj da idem dalje raditi to što radim, pokazatelj kako idem u pravom smjeru', prisjetio je Rimac.

Proizvod koji zadovoljava kriterije natječaja Vidi e-novation ne mora nužno imati komercijalnu primjenu, ali mora imati svrhu svog postojanja, odnosno poboljšanja kvalitete života i rada svih ljudi, kao i životnog okoliša u cjelini.

'Iznenadio nas je nevjerojatan interes za ovo priznanje koja nema nikakvu novčanu nagradu. U desetak dana pristiglo je 50 vrlo solidnih tehnoloških projekata za evaluaciju', istaknuo je Tomislav Kotnik, glavni urednik časopisa Vidi i idejni začetnik nagrade e-novation.

Prijave je ocjenjivao žiri sastavljen od inženjera, znanstvenika, istraživača i poduzetnika s bogatim poslovnim, znanstvenim i životnim iskustvom.

Uz Rimca u žiriju su bili Kristijan Zimmer (Hrvatski informatički zbor), Matija Puškar (Bytelab), Dražen Oreščanin (Poslovna inteligencija), Darko Huljenić (Ericsson Nikola Tesla), Robert Likić (Medicinski fakultet Zagreb), Ninoslav Kurtalj (Brightcore Quantum), Tomislav Šmuc (Institut Ruđer Bošković), Dragana Kupres (CARNet) i Tomislav Kotnik (Vidi).

Osim dodjele nagrade Teslino jaje za najbolje hi-tech inovacije, časopis Vidi nagradit će i dobre ideje koje imaju potencijal prerasti u kvalitetne inovativne projekte posebnim priznanjem Vidi Cool Tech ideja. Na konferenciji će biti predstavljen i posebni projekt tehnološko medijske kuće VIDI - projekt X.

Više: VIDI e-novation 2019

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!