restrukturiranje

Nakon Microsofta, Amazona i Mete otkazi stigli i do Googlea: Otpuštaju 12 tisuća radnika

20.01.2023 u 15:36

Bionic
Reading

Alphabet, matična tvrtka Googlea, otpušta oko 12.000 radnika ili oko šest posto svoje globalne radne snage, piše u e-poruci poslanoj zaposlenicima širom tvrtke

Izvršni direktor Sundar Pichai rekao je da mu je ‘jako žao’ zbog radnika koji će biti otpušteni i da je to bila ‘teška odluka’. Otkazi će se osjetiti globalno i u cijeloj tvrtki, a Pichai je rekao da preuzima ‘punu odgovornost za odluke koje su nas dovele do ove situacije’.

Alphabet je počeo puno zapošljavati tijekom razdoblja svog dramatičnog rasta posljednjih godina, no sada je tome došao kraj. U proteklih nekoliko tjedana Microsoft, Amazon, Meta i drugi pokrenuli su jednako bolna i dramatična smanjenja radnih mjesta zbog ekonomske situacije.

Google je posljednji od onih koji su uveli otpuštanja, dijelom zahvaljujući svojim moćnim odjelima za oglašavanje i računalstvo u oblaku. Međutim tvrtka je u prošlom kvartalu zabilježila pad dobiti od 27 posto u odnosu na prethodnu godinu, a Pichai je rekao da će Alphabet morati smanjiti troškove i zapošljavanje. Aktivisti i analitičari pozvali su na agresivnije rezove, ističući da je broj zaposlenih u tvrtki porastao za 20 posto od 2017., donosi Engadget.

Pichai je rekao da će zaposlenici biti plaćeni tijekom punog razdoblja otkaznog roka od najmanje 60 dana, a iz Alphabeta će također otpuštenim zaposlenicima ponuditi pakete otpremnina, počevši od 16 tjedana plaće plus dva tjedna za svaku dodatnu godinu u Googleu. Također će tim radnicima platiti bonuse za 2022. i preostalo vrijeme godišnjeg odmora te ponuditi šest mjeseci zdravstvene skrbi, usluge zapošljavanja i ‘imigracijsku podršku za one koji su pogođeni’.

U posljednja dva tjedna Microsoft, Amazon i Meta otpustili su 10.000, 18.000, odnosno 11.000 zaposlenika. Google je u posljednje vrijeme smanjio i druge troškove, otkazavši seriju prijenosnih računala sljedeće generacije Pixelbook i još mnogo toga. Planira se još više usredotočiti na AI, rekavši da se ‘sprema podijeliti neka potpuno nova iskustva za korisnike, programere i tvrtke’.