Earth Radiation Budget Satellite (ERBS)

Nakon 40 godina lutanja u Zemljinoj orbiti u more pali dijelovi NASA-ine mrcine od gotovo tri tone

10.01.2023 u 14:56

Bionic
Reading

Neispravni satelit Earth Radiation Budget Satellite (ERBS) ponovno je ušao u atmosferu nakon što je u niskoj Zemljinoj orbiti proveo gotovo četiri desetljeća

Satelit težak 2,7 tona pao je iznad Beringovog mora 8. siječnja u blizini Aleutskih otoka, a dok je većina izgorjela u atmosferi, NASA kaže da je vjerojatno da su neki dijelovi dospjeli na površinu, donosi Gizmodo.

NASA navodi da je ERBS (Earth Radiation Budget Satellite) ponovno ušao u Zemljinu orbitu. Istraživački satelit težak 2500 kilograma proveo je posljednjih 38 godina u niskoj Zemljinoj orbiti, nakon što je davnog 5. listopada 1984. u svemir dopremljen space shuttleom Challenger. Misija ERBS trebala je trajati samo dvije godine, ali je uspješno provođena 21 godinu te je ‘umirovljena’ 2005.

Dok je radio, ERBS je prikupljao podatke o energetskom proračunu Zemlje, odnosno ravnoteži između količine Sunčeve energije koju naš planet prima i količine koju zrači u svemir. Tri instrumenta u svemirskoj letjelici korištena su za mjerenje stratosferskih koncentracija vodene pare, ozona, dušikovog dioksida i raznih aerosola. ERBS je poboljšao naše razumijevanje klime i zdravlja ozonskog omotača te je izravno pridonio usvajanju Montrealskog protokola iz 1987. godine, kojim se ograničava upotreba štetnih klorofluorougljika.

NASA je ‘očekivala da će većina satelita izgorjeti dok je putovao kroz atmosferu, ali i da će neke komponente preživjeti ponovni ulazak’, kako je svemirska agencija objasnila u svojoj izjavi. Ranija verzija njezine objave procijenila je izglede da potencijalno opasni ostaci dospiju na tlo na 1 prema 9400. Nema izvješća o ozljedama ili šteti kao posljedici pada krhotina.

  • +17
53 godine od slijetanja misije Apollo 12 na Mjesec Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia