scamadviser

Najveća baza na svijetu: Ovaj besplatan alat može vam pomoći u borbi s online prevarantima

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 29.09.2022 07:58
  • Objavljeno 29.09.2022 u 07:57
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jedan od najpopularnijih alata za provjeru vjerodostojnosti web odredišta aktivan je već deset godina

Gostujući u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' Hrvatske televizije, Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Ministarstva unutarnjih poslova, preporučio je besplatan servis po imenu ScamAdviser kao dobar alat za borbu protiv prijevara online.

Odlučili smo malo istražiti o čemu se radi. Evo što smo doznali.

ScamAdviser je 2012. godine pokrenuo stanoviti Marc nakon što je kupio palice za golf online i potom ustanovio da su mu podvalili lažnjak. Servis se službeno nalazi pod okriljem tvrtke Ecommerce Operations B.V. sa sjedištem u Amsterdamu (Nizozemska).

Vrlo je jednostavno koristiti ga. Dovoljno je unijeti adresu web odredišta u tražilicu smještenu pri vrhu njihove početne web stranice. Nakon nekoliko trenutaka pojavit će se ocjena koliko je vjerodostojan i siguran za korištenje, u rasponu od 0 do 100.

ScamAdviser tvrdi kako posjeduje najveću bazu podataka o prijevarama na svijetu, u kojoj je 29,8 milijuna web odredišta i 2,3 milijuna prevarantskih web odredišta.

Algoritam kojim ocjenjuju vjerodostojnost i pouzdanost web odredišta navodno povlači podatke iz više od 40 izvora. Cilj je pomoći kupcima u donošenju odluka pri kupnji online.

Prema podacima s njihove web stranice, dnevno bilježe više od 151 tisuću posjetitelja, 41 tisuću skeniranja web odredišta i 1,7 tisuća prijava prijevara. Tijekom prošlog mjeseca imali su 4,1 milijun posjetitelja.

Prijevare je moguće pretraživati u ukupno osam kategorija: Online Shopping, Phishing & Identity Thefts, Investment & Crypto, Advanced Fee, Romance, Employment Fraud, Subscription i ostalo.

Također je moguće naći preporuke kako prepoznati prijevaru i druge savjete, popise pouzdanih web odredišta (posložene po kategorijama), a nude i upozorenja kad se pojave nove prijevare.

Uz to su dostupne podatkovne usluge namijenjene oglašivačkim mrežama, vlastima, tvrtkama koje se bave sigurnošću i agencijama čija je zadaća zaštita brendova.

Među osnivačima ScamAdvisera je tvrtka Trend Micro dok su među 50 tvrtki i institucija koje podržavaju rad ScamAdvisera američka regulatorna agencija Federal Trade Commission, Cyberpol, F-Secure, Barclays...

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!