TUŽAN SUSRET

Najrjeđi kitovi prvi put snimljeni - nasukani!

07.11.2012 u 07:32

Bionic
Reading

Biolozi su po prvi put u povijesti uspjeli snimiti najrjeđu vrstu kita gotovo potpuno nepoznatu znanosti. Nažalost, majka i mladunac fotografirani su tek nakon što su se nasukali i uginuli na obalama Novog Zelanda

Prema izviješću predstavljenom u novom broju časopisa Current Biology, jedini dokaz da kljunasti kit Mesoplodon traversii postoji do sada su bile kosti. Novo otkriće dokaz je da ova vrsta još uvijek živi, ali i podsjetnik na činjenicu da o oceanima još uvijek znamo jako malo.

'To je prvi put da smo imali priliku vidjeti kompletne uzorke ove vrste kita duge nešto više od pet metara i jako smo sretni što smo ih pronašli', rekla je Rochelle Constantine sa Sveučilišta u Aucklandu. 'Do sada smo samo vidjeli tri djelomične lubanje pronađene u Novom Zelandu i Čileu u razdoblju od oko 140 godina. Nevjerojatno je da gotovo ništa nismo znali o tako velikoj životinji', dodala je morska biologinja.

Kitovi su pronađeni još u prosincu 2010, međutim, njihov pravi identitet nije odmah otkriven - stručnjaci su ih u prvi mah zamijenili za češćeg Grayevog kljunastog kita. Njihova prava vrsta utvrđena je tak nakon analize DNA koja se rutinski obavlja u sklopu 20-godišnjeg programa kojem je cilj prikupljanje podataka o 13 vrsta kljunastih kitova u novozelandskim vodama.

Znanstvenici ne znaju zašto su Mesoplodon traversii tako tajanstveni, no pretpostavljaju da ova vrsta živi i umire u dubokim vodama oceana.

'Novi Zeland okružen je velikim oceanima. Još uvijek ima mnogo vrsta morskih stvorenja koja su nam nepoznata', rekla je Constantine.