AMD PRESTIGAO NVIDIJU

Najjača grafička kartica na tržištu

04.11.2009 u 12:24

Bionic
Reading

AMD se svojom novom serijom grafičkih kartica ponovo diže u sam vrh industrije. Na internetu su se pojavile fotografije top modela u seriji, Radeona HD 5970

Web stranica koja se bavi računalnim hardverom Alienbabeltech.com objavila je prve fotografije AMD Radeon HD 5970 grafičke kartice. Radi se o AMD-ovom top modelu koji bi se tek trebao pojaviti u prodaji. Nakon duljeg razdoblja zaostajanja za konkurentom, Nvidijom, AMD je napokon uspio izbiti na čelo. Velike zasluge za to ima njihova suradnja s Microsoftom na razvoju DirectX 11 API-ja. Rezultat te suradnje je cijela Radeon HD 5xxx serija kompatibilna s novim API-jem.

Trenutačno najjači model u prodaji je Radeon HD 5870 kojeg AMD dosta agresivno cijeni, točnije cijena mu je dosta niska u odnosu na performanse i činjenicu da trenutačno nema konkurencije u ponudi grafičkih kartica DirectX 11.

Model 5970 zapravo je jedna PCI-E kartica s dva 5870 GPU čipa i dva gigabajta GDDR5 memorije. Isti princip ATI je prakticirao i ranije, samo su prije takve grafičke kartice dobivale sufiks X2. Kombiniranom snagom Radeon HD5970 je jači od momentalno najjače grafičke kartice na tržištu DirectX 10, GeForce 295 GTX.

Čeka Nvidijin odgovor, koja je već jednom odgodila izlazak grafičkih kartica nove generacije i očekuje se da neće nikako biti spremna sa svojim proizvodim prije 2010. godine.