VELJKO RADEKA

Nagrada za životno djelo hrvatskom znanstveniku

  • Autor: tportal.hr/ECN
  • Zadnja izmjena 29.04.2011 21:48
  • Objavljeno 29.04.2011 u 21:35
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dva znanstvenika s američkog odsjeka Energy's Brookhaven National Laboratory, kemičar Radoslav Adžić i voditelj laboratorija Veljko Radeka, odlikovat će Battelle, globalna tvrtka za znanost i tehnologiju koja, zajedno sa Stony Brook University, upravlja Brookhaven Lab. Adžić će biti odlikovan kao 'izumitelj godine', a Radeka će dobiti posebnu nagradu za životno djelo za vodstvo laboratorija i ključne izume Brookhaven Laba tijekom gotovo 50 godina

Adžić je svoja nedavna istraživanja fokusirao na razvoj katalizatora za ubrzanje kemijske reakcije u gorivnim ćelijama za proizvodnju električne energije. Osim toga, on i njegov tim razvili su katalizator koji učinkovito oksidira etanol, što može postati učinkovito alternativno gorivo.

'Rast cijena benzina i zabrinutost oko globalnog zatopljenja daje mom istraživanju posebnu važnost danas', rekao je Adžić.

Adžić je doktorirao kemiju na Sveučilištu u Beogradu. Član je srpske akademije znanosti i umjetnosti te autor brojnih znanstvenih publikacija.

Veljko Radeka pridružio se Brookhaven National Laboratoryju 1962, a deset godina kasnije postao je njegov voditelj, što je ostao sve do danas.

Radeka i njegovi kolege razvili su state-of-the-art detektore i elektroniku koji su imali veliki utjecaj na mnoge značajne eksperimente u raznim disciplinama na Brookhavenu i širom svijeta. Radeka je autor 180 znanstvenih publikacija.

Radeka doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu, 1961. Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući i onu za izvanredan rad u 2010. godini

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi