letjelice u službi

Dronovi će spašavati zrakoplove od opasnih sudara s pticama

  • Autor: Lucija Adžić
  • Zadnja izmjena 08.08.2018 12:13
  • Objavljeno 08.08.2018 u 12:13
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Kalifornijski su znanstvenici razvili algoritam koji upravlja dronovima, a služi skretanju jata ptica dalje od zračnih luka. Smatraju kako su autonomne letjelice bolje i jeftinije rješenje od onih kojima upravljalju ljudi

Mnoge zračne luke imaju problema s jatima ptica koja se katkad nađu na krivom mjestu pa ometaju redovan promet zrakoplova. Srećom, tome su doskočili inženjeri sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju koji su se dosjetili kako bi ptice najefikasnije mogli otjerati dronovima.

U studiji koja je izašla u časopisu IEEE Transactions on Robotics, podrobno su objasnili kako funkcionira algoritam te zašto su autonomne letjelice bolje rješenje od onih kojima upravljaju ljudi.

Neke zračne luke već se brane dronovima, no nije jednostavno naći iskusne pilote, a cijela je stvar dosta skupa. Druge još uvijek koriste trenirane sokole. Dronovi se mogu programirati da sami odaberu najbolji put kako bi preusmjerili jato bez da ga rasprše.

Jedan od idejnih začetnika, Soon-Jo Chung, rekao je kako ga je potaknulo to što je svjedočio za dlaku izbjegnutoj katastrofi 2009. godine. Stoga je počeo razmišljati kako može iskoristiti svoje znanje u robotici i letjelicama.

I tu su uskočili dronovi – logično rješenje. Najveći izazov skupini znanstvenika predstavljaju predviđanje kretanja i reagiranje jata.

  • +15
  • +12

Sajam dronova u Osijeku

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

'Treba biti vrlo oprezan u tome kako postaviti dron. Ako ga postavite predaleko, neće preusmjeriti jato. Ako ga postavite preblizu jata, može ga raspršiti i pogoršati stvar', rekao je Chung.

Tim znanstvenika proučavao je modele kretanja skupina životinja, kako jedinke utječu jedna na drugu i kako ptice reagiraju na opasnost. Iz ovih podataka stvorili su algoritam koji određuje kuda se dron treba kretati kako bi jato skrenuo s puta bez da se ono uspaniči i rasprši.

Iako su blizu konačnog rješenja, još je mnogo toga što moraju istražiti i ispitati, no dronovi bi mogli biti rješenje problema, piše TechCrunch.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!