STANICA VELIČINE ŠAKE

Na 10 km dubine otkrivene goleme amebe

28.10.2011 u 11:08

Bionic
Reading

Znanstvenici su na dnu Marijanske brazde na dubinama većim od 10 kilometara otkrili golema jednostanična stvorenja koja su se prilagodila životu bez svjetla pod velikim tlakom

Ovi giganti dubina, nazvani ksenofiofore, spužvolika su bića koja se poput ameba sastoje samo od jedne stanice. U srpnju su ih pronašli članovi ekspedicije iz Scripps Institution of Oceanography u La Jolli u Kaliforniji.

Životinje dosežu veličinu od čak deset centimetara i spadaju u najveće poznate jednostanične organizme. Oceanografkinja Lisa Levin kaže da su ksenofiofore jedna od samo nekoliko skupina organizama koji žive isključivo u dubokim morima.

'Ako su ikoja stvorenja prilagođena životu u morskim dubinama, onda su to svakako ksenofiofore', rekla je Levin.

Kada su morske protozoe prvi put otkrivene 1889. godine, znanstvenici su ih smatrali spužvama. Međutim, daljnje studije pokazale su da je zapravo riječ o vrlo krhkim jednostaničnim stvorenjima. Zbog ekstremne osjetljivosti nemoguće ih je transportirati i istraživati u laboratorijima. Važne su kao hrana i pokretači sedimenata što ih čini značajnim dijelom ekosustava.

Neobična bića snimljena su dubinskim kamerama koje je razvilo društvo National Geographic. Kamere su zaštićene debelim staklima otpornim na visoke tlakove i opremljene mamcima koji privlače dubinska stvorenja poput meduza.

'Duboko more je najveći biom (skup ekosustava) na Zemlji i sadrži dobar dio bioraznolikosti planeta, međutim, za sada je slabo opisan', objasnila je Levin.

Dosad je pronađeno 40-ak vrsta ksenofiofora. Razvijaju se u različitim oblicima – neke su nalik na diskove, a druge na cvjetove ili salate. Često ih se može naći u velikim skupinama od čak 2.000 na četvornom metru. Izlučuju gustu sluz koja se taloži na tlu. Hrane se slično kao amebe – tako da obujme hranu svojevrsnim nožicama pseudopodijima. Izgrađene su od organskih tvari prožetih cjevčicama.

Na nedavno objavljenoj snimci istraživanja vidi se i dosad najdublji zabilježeni kadar meduze (pogledajte dolje).