KIBERNETIČKI KRIMINAL

Musk vam na YouTubeu savjetuje da uložite u kripto? Evo o kakvoj prijevari se radi

24.06.2024 u 12:17

Bionic
Reading

Muskov glas generiran umjetnom inteligencijom rekao je gledateljima prijenosa uživo da polože svoju kriptovalute na sumnjivu web stranicu

Prijenos uživo na YouTubeu ove nedjelje koji je trajao pet sati koristio je deepfake Elona Muska za promicanje prijevare s kriptovalutom, u najnovijem nizu sličnih lažnih streamova, piše Engadget.

Videozapis, koji je u međuvremenu uklonjen, prikazivao je isječak Muska koji je trebao izgledati kao prijenos uživo s Teslinog događaja, s verzijom njegova glasa generiranom umjetnom inteligencijom koja upućuje gledatelje da posjete web stranicu i polože svoj Bitcoin, Ethereum ili Dogecoin kako bi sudjelovali u nagradnoj igri.

Poruka, koja se vrti u petlji, obećava da će sustav 'automatski natrag poslati dvostruki iznos kriptovalute koji ste uplatili.'

Stream je u jednom trenutku pratilo više od 30.000 gledatelja (iako ne možemo zanemariti mogućnost da su te brojke napuhali botovi), što ga je gurnulo na vrh YouTubeovih preporuka Live Now. Račun maskiran kao Tesla, @elon.teslastream, imao je bedž za potvrdu službenog kanala, tako da se možda radi i o hakiranju računa. YouTube je uklonio kanal odman nakon što se Engadget obratio Googleu.

Čini se da su ove prijevare s Elonom Muskom sve češće, a koriste račun koji se predstavlja kao jedna od Muskovih tvrtki. Ovaj je bio naslovljen 'Tesla otkriva remek-djelo: Tesla koja će zauvijek promijeniti automobilsku industriju.' Ranije u lipnju Cointelegraph je izvijestio o sličnim prijevarama koje je vodilo 35 računa koji su se predstavljali kao SpaceX u vrijeme lansiranja Starshipa. Prevaranti su u travnju pokušali iskoristiti porast interesa oko pomrčine Sunca koristeći istu taktiku, kako je tada izvijestio Mashable. Nedavno su na Redditu također objavljena brojna izvješća o lažnim Muskovim prijenosima uživo.

Kripto prijevare usmjerene na Muskove sljedbenike na društvenim mrežama stvaraju probleme već godinama, a poznate su i one uključuju druge slavne osobe. Prošlog petka 50 Centov račun je bio hakiran i iskorišten za izvođenje 'pump and dump' prevare (kampanje obećavanja velikih prihoda nakon koje prevarant u nekom trenu isprazni račun, uzme novac i nestane).