GOOGLEOV PROPUST

Možete li pronaći svoju kuću na Street Viewu?

26.09.2012 u 21:11

Bionic
Reading

Ne ako živite u središtu Zagreba. Dobar dio centra metropole, ali i drugih većih gradova, kamere Googleovog projekta su zaobišle. Zašto? Nikome nije jasno

Kao što smo već pisali, Google je u Hrvatskom državnom arhivu, čemu je bio prisutan i ministar turizma Veljko Ostojić, predstavio uslugu Street View za Hrvatsku.

Vjerujemo kako se dobar broj vas već neko vrijeme zabavlja igrajući se s ovom aplikacijom, pronalazeći na snimkama sebe, prijatelje, seksi susjede i kućne ljubimce...

Ima onih koji su u tome i uspjeli pa čak i u situacijama koje nisu baš poželjne. Recimo, jedna korisnica Facebooka iz Zagreba požalila se kako je kamera Street Viewa snimila ne samo zgradu u kojoj živi, već i prozor, kroz koji se vidi njezin krevet. Drugi su primijetili kako Google nije zamutio registraciju baš njihovog auta.

Ipak, najveći dio opravdanih prigovora i prigovaranja vezan je uz to što su kamere Street Viewa u potpunosti zaobišle središte Zagreba. Među odredištima koja nisu pokrivena su Tkalčićeva, Bogovićeva, Gajeva, Tomićeva (u kojoj je uspinjača) ulica, Cvjetni trg te dijelovi Ilice, Radićeve i Krvavi most.

Isti problem je i s Trgom Ante Starčevića, glavnim trgom u Osijeku, iako se autor ovog teksta bez problema provozao Street Viewom uz zgradu u kojoj je njegova adresa u gradu na Dravi. A prošao je i Poljudom i rivom u Splitu, ispred Luke Rijeka, Flavijevskom ulicom uz Arenu u Puli, pa i kroz malo slavonsko selo Ladimirevci.

Još je tajnovitije to što je ulica u kojoj potpisnik ovih redova živi u Zagrebu također pokrivena, iako je riječ o jednoj od manjih uličica na Trešnjevci, ni blizu središta metropole.

Tijekom predstavljanja usluge nitko nije znao objasniti zašto se to dogodilo. Obećali su, doduše, da će propust brzo ispraviti. Ipak, pozvati novinare i ministra turizma na predstavljanje usluge s takvom manom? Što se dogodilo s testiranjem? Hm, Google Hrvatska?

Nije to jedini propust. Primjerice, tijekom vožnje po zagrebačkom Markovom trgu u dnu snimke vidi se dio kape vozača. Isti je problem zamijećen i u Splitu. A na nekim snimkama Trga bana Josipa Jelačića u Zagrebu kamerman je uhvatio i vlastitu sjenu.

Također, kroz manja mjesta su, čini se, prošli kroz jednu ili dvije ulice. Za većinu mjesta još kako-tako, ali je prava šteta što su, primjerice, propustili snimiti spektakularan pogled na dolinu Mirne sa zidina Motovuna. Vozač je došao na pedesetak metara do te lokacije i - krenuo nazad, izgleda.

Zanemarimo li sve to, aplikacija je korisna i zabavna. Ako želite isprobati uslugu, pronađite Hrvatsku u Google Mapsu te na bilo kojoj lokaciji mišem odnesite žutog čovječuljka s lijeve strane karte (iznad kontrola za zum) negdje na kartu. Ako taj dio karte poplavi, znači da Street View funkcionira na toj lokaciji.

Možete i ukucati adresu pa klasičnu mapu zumirati sve dok se na njoj ne pojavi čovječuljak.