ZNANSTVENICI OTKRILI

Moguće je izračunati pravo vrijeme za hakerski napad

18.01.2014 u 10:49

Bionic
Reading

Otkriven je matematički model koji bi hakerima mogao pomoći pri određivanju najboljeg trenutka za pokretanje cybernapada

Napravljen s gledišta cyber stručnjaka koji ima sve potrebno na raspolaganju i samo čeka pravi trenutak, model uzima u obzir okolnosti i uloge u pojedinoj situaciji, kao i vrstu raspoloživih resursa.

Bavi se pitanjem kad koji resurs treba koristiti, imajući na umu da ga se nakon jednog korištenja vjerojatno neće moći ponovno koristiti kasnije, zato što će postojati načini kako se braniti od njih.

Analiza uključuje koncepte, teoriju, mogućnosti primjene i ostale elemente potrebne za razumijevanje strateških aspekata cybersukoba, kažu autori studije Robert Axelrod i Rumen Iliev s Ford School of Public Policy pri Sveučilištu Michigan.

Razmotrili su i nekoliko poznatih slučajeva cyber napada. Jedan od njih bio je i Stuxnet, računalni crv koji se uspio uvući u postrojenje za obogaćivanje urana Natanz u Iranu i onesposobiti petinu tamošnjih centrifuga, piše Tech Times.

Smatraju da će u bliskoj budućnosti cyber napadi moći biti korišteni kao oblik ekonomskih sankcija i biti značajnim dijelom kinetičkog ratovanja.

Studija je objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America