KOMPROMISNO RJEŠENJE

Mogu li 'mrežni kolačići' sačuvati neutralnost interneta?

16.09.2016 u 21:04

Bionic
Reading

Istraživači sa Stanforda pronašli su rješenje koje bi moglo omogućiti uvođenje preferencijalnog tretmana za pojedine internetske servise uz zadržavanje načela neutralnosti interneta

Laički rečeno, neutralnost interneta odnosi se na podatke koji se kreću prema i iz vašeg uređaja u široki svijet. Niti jedan od njih, bez obzira s kojeg servisa dolazi, ne dobiva preferencijalni tretman. Video s YouTubea, e-pošta, fotografije, dokumenti... Što god pošaljete i primate putuje istom brzinom.

Zbog toga pružatelji internetskih usluga ne mogu naplatiti više za brži pristup servisima poput Netflixa ili Gmaila putem tzv. 'brzih prometnica'. S mobilnim internetom stvari stoje manje-više isto, s time da određena vrsta preferencijalnog tretmana postoji: promet prema pojedinim servisima se ne računa u mjesečnu kvotu (zero-rating).

To su, dakle, dva lica neutralnosti interneta. S jedne strane drugi vam ne mogu određivati što konzumirate online i kojom brzinom, dok s druge strane ne možete dati prioritet filmovima s Pickboxa u odnosu na video zapise s mačkama.


Istraživači sa Stanforda pronašli su moguće rješenje za ovaj problem i nazvali ga 'mrežni kolačići' (network cookies). Kao i web kolačići, to su sićušni paketići računalnog koda koji daju uputu poslužitelju, ili vašem pružatelju internetskih usluga, kako isporučivati specifične paketiće podataka.

U suradnji s Googleom testirali su sustav koji se oslanja na mrežne kolačiće, a koji korisnicima omogućava prihvaćanje 'brzih prometnica', kao i odabir koji će servisi to učiniti.

Potonje je ključ cijelog projekta: korisnici moraju moći odabrati svaki pojedini servis koji će koristiti prednosti brzih prometnica na internetu ili zero-ratinga na mobilnom internetu. Sustav također mora biti otvoren bašsvakoj aplikaciji, i to tako da ne stavlja manje tvrtke u lošiji položaj.

Sustav je isproban u 161 domaćinstvu. Rezultati su pokazali kako će korisnici, ako mogu birati, omogućiti pristup omiljenim servisima putem brzih prometnica, zadržavajući sve ostale na istoj, jednakoj razini.

Više:Neowin