PIŠE: DRAŽEN TOMIĆ

Mobilni radnik – spoj posla i užitka

16.06.2015 u 14:22

Bionic
Reading

Sjećam se prije podosta godina odlaska na jednu od najvećih domaćih IT konferencija na pomalo i u to vrijeme čudan način. Naime, odlučio sam do Rijeke otići vlakom, malo promijeniti truckanje autocestom, a dalje do Opatije, gdje se konferencija održavala, javnim prijevozom

Lijep izazov, govorili su mi tada neki, no oboružan prijenosnim računalom i posebnom karticom za pristup internetu, krenuo sam u avanturu željeznicom.

Iako je tada u HŽ-ovim putničkim vlakovima bilo više putnika nego danas, užitak putovanja i klopotanja kotača jednostavno je neponovljiv. A kad tamo odjeljak samo za mene, još ima i utičnicu za struju jer tadašnja prijenosna računala nisu baš imala jako dugotrajne baterije. Idealno mjesto za mobilnog radnika.

Iako je to bilo vrijeme početaka podatkovnog prometa i internet u pokretu je bio spor, veza je pucala, to iskustvo slobode i mobilnosti rada bilo je za mene neponovljivo. Podosta godina kasnije opet se potegnula priča o mobilnom radu, novo vrijeme, brži internet, sve na dlanu.

Iako su me tada pomalo podozrivo gledali, zahvaljujući ljubavi prema novim tehnologijama znao sam da je u mogućnosti mobilnog rada budućnost. I ona je jednostavno danas tu. Svuda oko nas. Upravo zahvaljujući 4G mrežama i brzom pristupu.

Promijenila su se vremena sjedenja u uredu ispred glomaznih i velikih monitora, danas su tu malena prijenosna računala, tableti i pametni telefoni, moćni poput nekadašnjih servera. Procesorska snaga upregnuta s 4G daje neovisnost na terenu bilo da se radi o unapređivačima prodaje, komunikaciji unutar udaljenih ureda, skladišta i ureda, kod direktne prodaje. Za mobilnog radnika usredotočenost na cilj, a ne sredstvo koje mu to omogućuje, zaista je nešto što je danas nezamjenjivo.

U svakom slučaju, usredotočenost na zadatak, na rješavanje problema kupca ili korisnika, uz primjenu tehnologije, jednostavnije je uz 4G mrežu jer nema pucanja veze, nema zastajkivanja, brzina je velika taman onoliko koliko vam treba za posao.

Pročitajte i ovo: