KAKO SI?

Microsoftov MoodScope zna kako se osjećate

09.07.2013 u 09:26

Bionic
Reading

Hoće li nas pametni telefoni u budućnosti tješiti kad budemo tužni, odnosno obavještavati naše najmilije da smo danas izuzetno sretni? U Microsoftu rade upravo na takvom programu

Pametni telefoni gotovo su neizostavan dio modernog života. Prate nas gdje god idemo, a često u sebi sadrže više informacija no što mi sami smatramo da nam treba za normalno funkcioniranje.

No u Microsoftu smatraju kako bi pametni telefoni trebali imati mogućnosti da 'znaju' kako se njihovi korisnici osjećaju.

Stoga su razvili program 'MoodScope' koji je u testnom razdoblju u čak 93 posto slučajeva pravilno predvidio raspoloženje korisnika.

Kako piše TechHive, naglasak nije na tome da pametni telefon korisniku kaže kako se osjeća, jer korisnik to sam najbolje zna, već da upozori druge da vas danas izbjegavaju jer ste ljuti.

Program analizira SMS, e-mail, telefonske pozive, korištenje pojedinih aplikacija, povijest pretraživanja interneta i podatke o trenutačnoj lokaciji kako bi procijenio emotivno stanje korisnika.

U Microsoftu su čak napravili i dodatak aplikaciji koji omogućava dijeljenje informacija o raspoloženju na društvenim mrežama.

Iako istraživači koji su za Microsoft napravili program ne navode za što bi se sve mogle koristiti informacije o trenutačnom raspoloženju i emotivnom stanju korisnika, nije teško zamisliti nekoliko scenarija.

Tako, primjerice, oglašivači mogu plasirati oglas za čokoladu kada je netko depresivan, odnosno za bicikle ako je ljut zbog gužve u prometu.

Osim toga, raspoloženje korisnika moglo bi se javljati i glazbenim aplikacijama koje bi prilagodile glazbu trenutačnim potrebama.

Zanimljivo je kako istraživači nisu MoodScope testirali na Microsoftovom Windows Phoneu, već na telefonima s Androidom i iOS-om.

Vjerojatno u SAD-u i Kini, gdje je istraživanje provedeno, nisu mogli pronaći dovoljno ispitanika s Windows Phoneom.