LAKMUS TEST

Microsoftov Copilot mogao bi pokazati tko je spreman za umjetnu inteligenciju, a tko nije

20.12.2023 u 20:17

Bionic
Reading

Bez ulaganja i strateškog promišljanja neće biti moguće izvući maksimum iz Microsoftovog i sličnih mu alata za generativnu umjetnu inteligenciju

Čini se kako smo naletjeli na zastoj u razvoju umjetne inteligencije.

Tvrtke i organizacije moraju iskoristiti generativnu umjetnu inteligenciju kako bi ostale konkurentne, ali prošla je godina pokazala kako je - iako je lako prihvatiti novu tehnologiju - prilično teško maksimalno iskoristiti njezin puni potencijal.

Isto vrijedi i za Microsoftov Copilot, putem kojeg softverski div iz Redmonda namjerava integrirati umjetnu inteligenciju s nizom svojih proizvoda, kao što su web preglednik Edge, operativni sustav Windows, aplikacije iz paketa Office (Word, Excel, PowerPoint, MS Teams i druge).

Za razliku od ChatGPT-a, koji radi unutar preglednika ili mobilne aplikacije, Microsoft 365 Copilot neprimjetno se integrira u Microsoftove aplikacije na koje se svakodnevno oslanjamo, od Outlooka do Excela.

Copilot za Microsoft 365 lansiran je 1. studenoga, pa bi sad trebalo biti lakše nego ikad iskoristiti snagu umjetne inteligencije za rad. To, doduše, neće biti izvedivo bez ulaganja i strateškog promišljanja.

Na papiru - impresivan

Teoretski, Copilot za Microsoft 365 obećava impresivna poboljšanja produktivnosti.

Na primjer, PowerPointov Copilot može stvoriti cijele prezentacije iz jednog odziva, Excelov Copilot može vizualizirati vaše podatke u grafikonu, Outlookov Copilot može očistiti vašu pristiglu poštu u nekoliko minuta, a Teams Copilot može brzo dobiti nadoknadili ste sastanke na kojima ste prisustvovali i koje ste možda čak i propustili.

Međutim, uz minimalnu cijenu od 108 tisuća američkih dolara godišnje i povlačenje vaših podataka, Copilot za Microsoft 365 je skupo i potencijalno rizično ulaganje ako se ne implementira ispravno.

Mnoge značajke zbog kojih Copilot opravdava svoje ime stvorit će znatne izazove ako organizacija nije pregledala i implementirala najbolju praksu u vezi sa sigurnošću, privatnošću , usklađenost, kao i obratila pozornost na ljudski faktor.

Umjesto usvajanja Copilota radi što bržeg iskorištavanja nove tehnologije, ključno je procijeniti digitalno okruženje u koje pozivate novu tehnologiju umjesto da skačete u prazno bez sigurnosne mreže.

Jednostavno rečeno, ako želite da Copilot bude vrijedan toga, trebat ćete svoju kuću dovesti u red.

Važan je i rad s ljudima

ChatGPT izvodi svoje izlazne podatke iz tri izvora: informacije koje su besplatno dostupne na webu, podaci licencirani od dobavljača trećih strana i informacije koje pružaju korisnici.

Nasuprot tome, Copilot koristi vaše podatke iz SharePointa, OneDrivea i Teamsa kako bi vam bio koristan u stvarnom vremenu. Pritom može koristiti i podatke iz drugih izvora.

Kako bi zaštitio osjetljive podatke i informacije, Copilot vam neće dati pristup onima za koje nemate dozvolu. Međutim, to će vam biti korisno samo ako ste na odgovarajući način postavili upravljanje sigurnošću, privatnošću i usklađenošću sa zakonom.

Kako ne bi došlo do prekomjernog dijeljenja, ključno će biti definiranje i komuniciranje pravila o upravljanju dopuštenjima.To će tražiti potpuni pregled postojećih dopuštenja, mogućnosti dijeljenja i ograničenja te drugih Microsoftovih značajki.

Također, unosi koje dajemo umjetnoj inteligenciji mogu proizvesti iskrivljene rezultate i beskorisne odgovore ako ne pazimo da komuniciramo točno ono što mislimo.

Svaki korisnik je stoga dužan provjeriti točnost svih izlaza i prilagoditi upite prema potrebi, sve dok ne dobije željeni rezultat.

Obuka treba naglasiti da generativna umjetna inteligencija nije mjerodavan istraživački alat, već asistent za produktivnost.

Dostupan samo odlikašima

Microsoft 365 Copilot ima cijenu od 30 USD po korisniku mjesečno i zahtijeva najmanje 300 korisnika. To znači da će Copilot koštati najmanje 9.000 USD mjesečno i 108 tisuća USD godišnje.

Dodatno, trebat će platiti jedan od dva plana licenciranja za Microsoft 365: M365 E3, po cijeni od 36 USD po korisniku mjesečno, ili M365 E5, po cijeni od 57 USD po korisniku mjesečno.

Copilot nije uključen u vaš postojeći Microsoftov plan licenciranja, što znači da ćete morati dodati njegovu cijenu svom proračunu.

Tvrtke koje imaju plan M365 E3 i kupe Copilot potrošit će 19.800 USD mjesečno i najmanje 237.600 USD godišnje, a tvrtke koje imaju plan M365 E5 potrošit će 26.100 USD mjesečno i najmanje 313.200 USD godišnje.

Drugim riječima, vjerojatno će biti dostupan gotovo isključivo najvećim tvrtkama.

Uz tako visoku cijenu, potrebno je imati plan upravljanja organizacijskim promjenama kako biste iz Copilota izvukli maksimum, ali i pripremili zaposlene za rad s njime.

Brojne organizacije možda nisu kulturološki, financijski ili tehnološki spremne za početak ulaganja u Copilot ili druge modele generativne umjetne inteligencije u tako velikom opsegu, piše Tech Radar.