BEZ BRIGE

Microsoft pokušava sniziti paranoju oko privatnosti i Windowsa 10

03.10.2015 u 08:10

Bionic
Reading

Nakon što su se po dolasku operativnog sustava Windows 10 na tržištu pojavile informacije da Microsoft navodno špijunira svoje korisnike, stvari su krenule pravcem moralne panike... i nisu se stišale sve do danas. Mnogi korisnici smatraju da im je ugrožena privatnost, zbog čega su u Microsoftu (napokon) odlučili razjasniti stvari koje Windows 10 (ne) radi

Jedna od najvažnijih figura kad je riječ o sustavima Windows i vezanim uređajima, Terry Myerson na blogu je objasnio kako su korisnici potpuno u kontroli informacija koje sustav prikuplja kako bi olakšao rad i poboljšao proizvod. Informacije se pak dijele na tri razine, prema Microsoftu; podaci vezani za sigurnost i pouzdanost, podaci vezani uz prilagodbu sustava i oglašivački podaci.

Informacije vezane za sigurnost sustava i pouzdanost zapravo se prikupljaju preko anonimnog ID-ja uređaja, a sadrže još i i tip uređaja te podatke vezane uz rušenje ili smrzavanje aplikacije. Microsoft naglašava da ti podaci ne uključuju nikakve korisničke podatke i sadržaj. Posrijedi je telemetrija kojom Windows s vremenom postaje stabilniji sustav i poboljšava korisničko iskustvo.


Za ilustraciju, Myerson je spomenuo nedavnu situaciju u kojoj je grafički upravljački program izazvao niz problema i rušenja Windows 10 sustava na računalima diljem svijeta. Nakon što su dobili potrebne podatke, u Microsoftu su odmah kontaktirali partnere za prepravku upravljačkog programa te je popravljena stvar stigla na računala Windows Insidera u roku od 24 sata. Nakon toga su se podaci s njihovih računala iskoristili za sva računala na službenoj verziji Windows 10 OS-a te je problem s upravljačkim programom riješen u roku od 48 sati. Takvo što bi bilo jednostavno nemoguće da nema analize sirovih informacija.

Microsoft objašnjava kako prikuplja i podatke vezane uz prilagodbu sustava 'da bismo pružili pristup servisima poput Outlooka, OneDrivea, Cortane, Skypea, Binga ili Windows Storea, a kako biste prilagodili svoje iskustvo rada na Windowsima, sinkronizirali datoteke na vezanim računalima i servisima, osigurali nadogradnje i dr.'.

Korištenje Cortane pak počiva na navikama korisnika, a bez prikupljanja podataka ovaj virtualni asistent ne bi mogao izvesti mnogo toga - baš kao ni Siri ili Google Now.

'Za razliku od drugih platformi, neovisno o odabranim postavkama privatnosti, ni Windows 10, niti ikakav drugi naš softver ne skenira sadržaj vaših e-mail poruka ili drugih komunikacija te datoteka na računalu, kako bi vam pružili krojene oglase', tvrdi Microsoft.

Windowsi pak koriste tzv. advertising ID koji koriste developeri aplikacija i oglašivači za svoje potrebe (kao i kod Applea), a čak i to je moguće deaktivirati. Naravno, valja napomenuti da golemi dio prihoda Microsoft grabi od softverskih rješenja, a ne oglašavanja kao primjerice IT div iz Mountain Viewa.

Dok je niz korisnika postao vrlo paranoičan oko cijele stvari, nemalo zahvaljujući i žutilu iz medija, Microsoft je oduvijek koristio određenu količinu podataka (opet, ne korisnikovih datoteka, mailova i dr.) za poboljšanje svog softvera. Sa sve većom ovisnošću o sustavima oblaka (cloud) te automatiziranim procesima i asistentima, količina podataka koja se anonimno analizira za potrebe poboljšanja softvera uistinu je skočila, no korisnici pri tom nisu ugroženi.

Uostalom, regulatorna tijela diljem svijeta već niz godina oštro prate sve poteze vezane uz privatnost potrošača i pokreću istrage tamo gdje je to potrebno. Barem to.

Više o svemu je moguće pronaći na službenom Windows blogu